JTY:n poliittinen tilannekatsaus: Politiikan kuuma kevät

JTY Tiedottaa -lehdessä alkaa ilmestyä uusi Poliittinen tilannekatsaus -palsta, josta vastaa yhdistyksen poliittinen sihteeri. Kirjoitukset julkaistaan myös yhdistyksen verkkosivuilla.

Politiikan kevät ei ole jättänyt ketään asioita seuraavaa kylmäksi. Juha Sipilän oikeistohallitus on nimittäin tehtaillut uusia aloitteita ja leikkauksia julkisuuteen sellaista tahtia, että heikompaa hirvittää. Porvareilla on kova näyttämisen tarve ja halu viedä Suomea oikeistolaisen markkinayhteiskunnan suuntaan nyt, kun SDP on saatu pelattua ulos hallituksesta. On suorastaan hämmentävää, kuinka helposti Kepu ja Perussuomalaiset ovat suostuneet hallitusohjelmaan, joka on lähes suoraan kopioitu Kokoomuksen vaaliohjelmasta.

Ohjelmaa on vielä enimmäkseen pyritty noudattamaankin, kepulaisille tyypillisiä iltalypsy- ja pekkarointioperaatioita ei ole kuluneen vuoden mittaan juuri nähty, sotemaakuntien määrästä käytyä hallituskriisiä lukuun ottamatta. Tästä huolimatta valtiovarainministeri Alexander Stubbin palli heiluu, eikä tämän mahdollinen uudelleenvalinta tule niinkään johtumaan Stubbin ansioista kuin uskottavamman haastajan puutteesta. Stubbin suosiota nakertavat erityisesti möhliminen asiakysymyksissä ja kannatuksen jatkuva laahaaminen Keskustan ja SDP:n perässä.

SDP:lle hallituksen työmarkkina- ja talouspolitiikka on tarjonnut mahdollisuuksia omien vaihtoehtojen esiin tuomiseen. Etenkin Perussuomalaisten hyppääminen porvareiden peesiin on tuonut takaisin duunarikannatusta ja muita pienituloisia politiikkaan pettyneitä. Rakentava yritys saada työmarkkinoille sovintoa ja torjua hallituksen vastuuton sanelupolitiikka ovat vieneet kannatuksen huimaavaan kasvuun takaisin kohti perinteisempiä lukemia. Keväällä kannatusnousu on tasaantunut, mutta vielä on tehtävää.

Kevään teemat: yksityistäminen ja yhtiöt

Kevään mittaan hallitukselta on tullut tarkempia linjauksia niin sotesta kuin liikenneinfrastakin. Näitä sinänsä toisilleen kaukaisia asioita yhdistää se, että niissä lähtökohtana on toimintojen yhtiöittäminen ja yksityisten toimijoiden roolin kasvattaminen. Porvarihallituksen tavoitteena on hämärtää julkisen ja yksityisen palvelun välistä rajapintaa ja saattaa yhä suurempi osa julkisista palveluista kilpailun ja yksityisen voitontavoittelun piiriin. Tässä on kunnostautunut erityisesti liikenneministeri Anne Berner, jota ei oikein keskustalaiseksi tunnista.

Demareiden ensisijainen huolenaihe tässä kuviossa on se, mihin asemaan jäävät kansalaisten oikeus ja reaalinen mahdollisuus saada hyvää palvelua. Hallituksen intressilistassa se jää selkeästi sekä maakuntahallinnon rakentamisen että yritysten bisnesmahdollisuuksien edistämisen varjoon. Ihmisten oikeudesta saada yhdenvertaista julkista palvelua asuinpaikasta ja kukkaron paksuudesta riippumatta on tullut keskeinen teema, puhuttiinpa sitten teistä tai terveydestä.

Hallituksen työllisyyspolitiikka tuuliajolla

Kolmanneksi teemaksi on noussut hallituksen työllisyyspolitiikka, tai pikemminkin sen puute. Määrärahat ovat loppumassa kesken vuotta ja hallituksen toimenpideohjelma asian suhteen on kuin hölmöläisten peitonjatkamista: samalla kun palkkatukirahat loppuvat, hallitus lainaa SDP:n varjobudjetista Antti Rinteen työllistämismallin joka mahdollistaa työttömyysetuuden käyttämisen palkkatukeen tai starttirahaan. Hyvä uudistus, mutta hukkuu muiden huonojen ratkaisuiden alle.

Vaikka hallitus kuinka inttää ns. työkokeilun vapaaehtoisuudesta, fakta on se että se luo Suomeen uuden ilmaista työtä tekevien luokan ja hyvin todennäköisesti moni firma aikoo jatkossa käytännössä edellyttää rekrytoitavilta työttömiltä työkokeiluun suostumista ennen palkallista työsuhdetta. Tämä on selkeästi väärin ja myös suomalaisista suurin osa on sitä mieltä, että työstä kuuluu maksaa palkkaa. Sosialidemokraattien on syytä pitää tätä asiaa selkeästi ja näkyvästi esillä, eikä antaa Jari Lindströmin tai muiden ministereiden lymyillä asiassa Sitran takana.

Kesää kohden keskustelua on herättänyt myös eläkekysymys, joka nostattaa tunteita puolin ja toisin. Asiassa toivotaan sosialidemokraateilta maltillista kantaa ja valmiutta kuunnella toistakin osapuolta sekä ottaa näiden huolet vakavasti, riippumatta siitä kummalla puolella itse seisoo. Faktoihin perehtyminen ja niiden pohjalta argumentointi tuottaa lopulta totuuteen perustuvat linjaukset. SDP aikoo puolueena tukea Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL:n esitystä eläketurvan kehittämisestä.

Eetu Kinnunen

Kirjoittaja on JTY:n poliittinen sihteeri