Jukka Hämäläinen: Palauttamista (kirjoitettu 5.3.2013)

PALAUTTAMISTA

Suhteellisen seesteisen alkukauden jälkeen Jyväskylän kaupunginvaltuusto ajautui myrskyn silmään, kun se ryhtyi käsittelemään mm. vastausta valtiovarainministeriön lausuntopyyntöön kuntarakenneluonnoksesta sekä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämis- ja palvelurakennelinjauksista, Lyseon kohtaloa ja omaishoidon tukea.

Asioiden palauttaminen aloitettiin kaupunginvaltuustosta, joka palautettiin takaisin yli kolmen vuoden tauon jälkeen remontoituun kaupungintaloon. Näin ollen pitäisi olla jälleen yhden rakennuksen sisäilmaongelmat selätetty, mutta rahaakin paloi.

Uutta tekniikkaakin päästiin kokeilemaan, mutta aivan ongelmitta ei siitä selvitty. Kuin vastalauseena Keskustan pohjaesityksestä poikkeavalle esitykselle kuntarakenneluonnoksesta ja sote-linjauksista, AV-tekniikka kaatuili ja valot sammuilivat Jari Collianderin puheenvuoron aikana. Tätä ennen kaupunginhallituksen esitystä tukevat SDP:n ja Kokoomuksen ryhmäpuheenvuorot sujuivat vielä ongelmitta. Perusteellisen keskustelun ja illan ensimmäisen äänestyksen jälkeen päädyttiin odotetusti valtakunnan politiikkaakin noudattelevaan lopputulokseen, jossa oppositiopuolueiden näkemykset jäivät selkeään vähemmistöön ja perusturvalautakunnan sekä kaupunginhallituksen linjaus vahvan peruskunnan mallista ensisijaisena vaihtoehtona jäi voimaan. Toki muutkin vaihtoehdot haluttiin jättää valmisteilla olevien lakimuutoksien mukaisesti mahdollistettaviksi.

Tämän jälkeen alkoi kuuma keskustelu Lyseon kohtalosta. Paljon tunteita herättänyt aihe jatkui tunnepitoisilla puheenvuoroilla. Ymmärrettävää on, että ensimmäisen suomenkielisen koulurakennuksen ja siinä tapahtuvan opetuksen irti repiminen toisistaan ei käynyt kivuttomasti. Yhtä ymmärrettävää on se, ettei Jyväskylällä ole varaa sijoittaa n. 50 miljoonaa euroa rakennuksen säilyttämiseksi koulukäytössä. Järkevimmäksi vaihtoehdoksi jää nyt Lyseon korttelin kaavoittaminen ja rakennuttamisen kilpailuttaminen siten, että Lyseo on osa korttelin kokonaisuutta. Arvokiinteistölle löytyy varmasti arvoisensa käyttötarkoitus. Illan toinen äänestys käytiin kaupunginhallituksen tiedoksi merkinnän ja asian uudelleen palauttamisen välillä, joka päättyi selvään kaupunginhallituksen esityksen kannatukseen. Asiaa jatkettiin tämän jälkeen vielä sen verran, että Jaakko Selin (kok.) teki esityksen neuvotteluista, jossa Jyväskylän kaupunki ja koulutuskuntayhtymä sopisivat Lyseon säilyttämisestä koulukäytössä. Koska esitys tulkittiin myös palautusesitykseksi, ei asiaa kannatettunakaan otettu äänestykseen. Tulkittiin niin, ettei kaupunginhallituksen esityksestä poikkeavaa muunlaista päätöstä, kuin palautuspäätös, voitu tehdä.

Samalla sinetöitiin seuraavan kohdan, eli omaishoidon tuen lisätalousarvion esittämisen evääminen kyseisessä valtuuston kokouksessa. Myös tästä kohdasta oli kaupunginhallitus tehnyt ”merkitään tiedoksi” pohjaesityksen.

Seurasi illan merkillisin episodi, jossa Riitta Tynjä (komm.) kävi esittämässä omaishoidon tuen palauttamista ja vaatimusta siitä, että kaupunginhallitus valmistelee valtuuston päätettäväksi 1,8 miljoonan euron lisämäärärahaesityksen omaishoidon tuen kuntoon saattamiseksi. Tämän jälkeen Jari Blom (sd.) esitti, että asia palautetaan perusturvalautakunnan ja kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Esitystä kannatti Kauko Isomäki (sd.). Asiasta oli tässä vaiheessa pyydetty 16 puheenvuoroa, vaan valtuuston puheenjohtaja Pauli Partanen (kok.) päätti keskustelun asiasta valtuutettujen vastustuksesta huolimatta ja ”äänestää rätkäytti” palautuspäätöksen. Asia palautettiin kyllä valmisteluun äänestyksen jälkeen, mutta mielestäni palautuspäätöksen sisällöstä olisi pitänyt keskustella ja Tynjän esitys olisi tullut ottaa huomioon. Osa valtuutetuista ilmaisi vaatimuksensa saada kannattaa Tynjän esitystä sen jälkeen kun Partanen oli keskeyttänyt keskustelun. Olihan edellisessä asiakohdassa äänestyspäätöksen jälkeen vielä käyty keskustelua ja tehty jopa lisäesitys! Huolestuttavinta demokratian kannalta oli se, että osa jopa demarivaltuutetuista kannatti Partasen itsevaltaista toimintaa asian käsittelyssä. Toimintatapa toi mieleeni vuoden takaisen menettelyn eräässä nimeltä mainitsemattomassa ammattiliitossa, johon allekirjoittanutkin kuuluu.

Pahinta asiassa on se, että omaishoitajien sopimukset ovat irtisanottu 1.4.2013 alkaen, joten olisi tarvittu valtuuston laaja ja vahva kirjaus lisämäärärahan käsittelyn valmistelusta mahdollisimman pian. Nyt asian käsittely saattaa venyä pahimmassa tapauksessa jopa kesälomien yli. Toivottavasti kaupunginhallitus pystyy nyt voimaan jääneellä palautusesityksellä tekemään tarvittavat esitykset valtuustolle mahdollisimman pian, jotta omaishoitajien roikotus löyhässä hirressä jää mahdollisimman lyhyeksi.

Kaupunginhallituksen päätöksistä vielä sen verran, että Huhtasuon kylätoimistolle löydettiin vuokrarahat kaupunginhallituksen varamäärärahoista. Näin työllisyyden kuntakokeilun ja ympäristöministeriön asuinaluehankkeen mukaiset toiminnot saadaan käyntiin. Hieno päätös!

Jukka Hämäläinen, kaupunginvaltuutettu sd.