Kimmo Suomi: Resurssiviisas tulevaisuuden kotitalous

 

SEURAA BLOGISTANI RESURSSIVIISASTA TULEVAISUUDEN KOTITALOUS–HANKKETTA

Minua alkoi keväällä pänniä elämäntilanne, kun koin ja koen edelleen itseni kulutuskoneeksi. Siksi ilmoittauduin mukaan vaimoni kanssa Suomen itsenäisyyden juhlarahaston SITRA:N ”Tulevaisuuden kotitaloushankkeeseen”. Mukaan valittiin hyvin erilaisia talouksia.

Edustamme 50–60-vuotiasta pariskuntaa, jonka lapset (3) ovat häipyneet maailmalle ja me olemme jääneet yksin liian isoon taloon, liian isolle tontille, liian kauaksi työpaikoista ja palveluista Muuratsalon sinäänsä ihanaan saareen Pohjois-Päijänteelle Hauhon-selän rannalle Säynätsaloon.

Matkaa on 20 km Jyväskylän keskustaan, siksi 2 autoa, kun kumpikin meistä matkustaa paljon ympäri Suomea. Kiinteistömme kahdessa talossa on 5 tulisijaa, joita ei ehdi lämmittää edullisilla puilla kiihkeiden aikataulujen vuoksi. Sähkö on vaihtoehtomme. Vaihdoin juuri Fortumille 100 %:een vesivoimaan, alensimme 500 €/vuodessa sähkölaskua.

Kesäisin bensakäyttöinen 50 hepan 4-tahti-Honda ja Terhi Vario-vene keittiön ikkunan alla laiturissa ei kuluta mitään, mutta veneillessä esim. Suolahden satamaan ja takaisin kotilaituriin Keitele-Päijänne-kanavaa myöten kuluu bensaan 70 € n. 100 km matkalla – maksiminopeus 33 solmua.

Kompostori ja jälkikompostori pihassa eivät lämmitä mieltä, tunnen itseni tuhlaajaksi. Seitsemän kuolemansyntiä nousee kulutuksesta uniini. Haluaisin muuttaa hankkeessa kuolemansynnit elämän hyveiksi!

Aion raportoida tätä blogissani www.kimmosuomi.fi  mutta myös Facebookissa Kimmo Johannes Gabriel Suomi – sivulla. Seuraa niitä, jos haluat jakaa hankkeen kanssani. Pitkä nimi tulee siitä, että facebookissa on 3 muuta Kimmo Suomi-nimistä, joten jos haluat minun “naamakirjaan”, kirjoita koko nimilitaniani. Lupaan kirjoittaa lyhyesti – max. 1 liuska per blogi.

Ensin hankkeessa inventoidaan. Lasketaan talot, tavarat, vaatteet, autot, elektroniikka, uutta vai vanhaa, mitä syödään, matkustetaan, kulutetaan energiaa, ostetaan, elintarvikkeet, vakuutukset, parturit – kaikki oleellinen laitetaan muistiin, josta tutkijat laskevat energiajälkemme.

Työpajojen ja seminaarien kautta yritämme parantaa energiajalanjälkeämme, oppia uutta. Haluan myös kokea uutta ja innostavaa. Viimeisin työpajamme oli mainio, koska siellä oli mukana niin lapset kuin vanhukset, tutkijat ja konsultit.

Päällimmäisenä on huoli; kuinka onnistumme kirjaamaan ylös oikein kaiken? Pelottaa kuinka isoksi nousee oma energiajälki. Voin verrata tulevaisuudessa esim. millaisen energiajäljen saman alan professori ja opiskelija jättävät, koska meidän tiedekunnan kaksi oppilaista on myös ”koekaniineina”. Joudunko lynkatuksi häpeäpaaluun? Tuskin, jos parannan tapani yhdessä Eeva-Liisan kanssa.

Kysyivät oppilaat eilen, että mikä SITRA on: Suomen itsenäisyyden juhlarahasto, tulevaisuusorganisaatio, joka tekee töitä Suomen kilpailukyvyn ja suomalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Ennakoi yhteiskunnan muutosta, etsii käytännön tekemisellä uusia toimintamalleja ja vauhdittaa kestävään hyvinvointiin tähtäävää liiketoimintaa.

http://www.sitra.fi/hankkeet/tulevaisuuden-kotitalous

http://www.sitra.fi/ekologia/resurssiviisas

Kimmo Suomi