RESURSSIVIISASTA TULEVAISUUDEN KOTITALOUSLASKENTAA

Kimmo Suomi 1.9.2014

RESURSSIVIISASTA TULEVAISUUDEN KOTITALOUSLASKENTAA

SITRA:n Tulevaisuuden Kotitalous-hankkeen energiajälkeni laskemista varten pidän taskussani pientä vihkosta, johon lyijykynällä käsin kirjoitettuna tuli aikamoinen tapahtumien, materiaalien ja ostosten sarja yhtenä päivänä. Tässä esimerkki viime perjantain ”resurssiviisaasta” kirjanpidostani:

”Klo 6 aamupala omena, mustaa kahvia 3 dl, lehden lukua 10 min, pyykin laittaminen kuivumaan – 1 koneellinen peseytyi yöllä, klo 8 töihin 20 km Toyota Prius-autolla yliopistolle, tietokonepäätetyöskentelyä työhuoneessa klo 12 saakka, ruokatunnilla ostin pojalle 29-vuotissynttärilahjan 27.70 €, jonka vuoksi autolla 9 km kaupunkikeskustassa, klo 13 eväslounas: 2 dl raejuustoa, maitoa 1.5 dl, ruisleipää 30 g, suolakurkkua 100 g, kahvia 2 dl muki, kokouksia ja syksyn opetuksen valmistelua klo 16 saakka, kotiin autolla 20 km klo 17, jossa päivällinen: 100 g lihaa, kasviksia 100 g, karviaisia 200 g, klo 19 pojan syntymäpäiville hänen ja tyttöystävänsä Saijan kotiin Jyskän Isännäntielle 30 km autollani vaimon kanssa, synttäritarjoilua: Saijan tekemää voileipäkakkua 2 palaa ja talkkunakääretorttua 1 pala, 2 kuppia kahvia, sain pojalta vastalahjaksi 3 kpl hänen hylkäämiä urheilupaitoja (poika on 14 senttiä pidempi kuin minä, jolloin hänen venyneet vanhat urheiluvaatteet käyvät minulle,) kotiin klo 22 Jyskästä autollani vaimon kanssa 30 km, iltapala klo 22.30: luumuja 200 g, tomaattia 150 g, omenaa 150 g ja vihreää shanghailaisten kesällä minulle tuomaa ja rakastamaani jasmin-vihreää teetä 2 dl, nukkumaan klo 23. (tunnin tavallista myöhemmin, mutta olihan perjantai ja lapsemme synttärit).”

Kirjanpito lähetetään jokaiselta seurantajakson päivältä tutkijoille SITRA:aan, jotka muuttavat kirjanpitoni energiankulutukseksi. Resurssiviisas kirjanpito on vähintään haasteellinen. Lisäksi tulee varastot, talo, piha, elektroniikka, jauhopussit, suolat, vakuutukset, 213 kravattiani jne., joita käytetään tai on olemassa koko ajan, mutta niistä en nyt raportoi. Nyt hankkeessa vain eletään ”normaalisti” ja myöhemmin syystalvella energiajäljen selvittyä ryhdytään miettimään juuri minulle sopivia keinoja energiajäljen pienentämiseksi.

Mitä ei tekisi sellaisen paremman maailman puolesta, johon voi omilla konkreettisilla teoilla vaikuttaa joko myönteisesti tai kielteisesti!?