Toimintakertomus 2013

 

 

KERTOMUS TOIMINNASTA VUONNA 2013

JYVÄSKYLÄN TYÖVÄENYHDISTYS RY

 

1.  YLEISTÄ

 

Vuosi 2013 oli yhdistyksen 125. toimintavuosi. Kuluneena vuonna ei järjestetty valtakunnallisia eikä kunnallisia vaaleja. Yhdistyksen toiminnassa keskiöön nousi 125-vuotisjuhlavuosi.

Useiden laadukkaiden tapahtumien sarja huipentui 25.9. järjestettyyn pääjuhlaan, jossa juhlapuheen piti SDP:n varapuheenjohtaja Eero Vainio. SDP:n ministerikierrätyksen onnennumero osui jälleen Keski-Suomeen kun kansanedustaja Susanna Huovinen nousi toistamiseen kesken vaalikauden ministeriksi kun hänet nimitettiin Maria Guzenina-Richardsonin jälkeen peruspalveluministeriksi.

 

Edellisen vuoden tapaan vuosi 2013 tuotti pitkin vuotta uutisia Euron kriisistä ja Syyrian sodasta. Euron kriisi tuntui jo välillä voitetulta ja orastava nousu alkaneelta mutta talouden todellinen elpyminen antoi odottaa itseään ja Suomikin uupui lamaan. Euroopan kriisirahastojen apua tarvitsevien maiden joukkoon liittyi maaliskuussa Kypros. Syyrian sodassa osapuolten välille ei yhteisymmärrystä kansainvälisistä sovitteluyrityksistä huolimatta löytynyt ja tilanne päätyi pattitilanteeseen, jonka aiheuttama inhimillinen tragedia paheni päivä päivältä. Myös Egyptissä Arabikevään kansannousun jälkeinen tilanne kärjistyi uudemman kerran.

 

Maaliskuussa katolisen kirkon ylimmäksi hengelliseksi johtajaksi valittiin Argentiinalainen Jorge Mario Bergoglio. Hänestä tuli paavi Franciscus. Englannissa juhlittiin kesällä uuden kuninkaallisen syntymää ja Bostonin maratonilla räjähti. Hevosenlihakohu paisui Euroopassa ja koko maailma kummasteli yhdysvaltain tiedustelupalvelun vakoilun laajuutta. Tietovuotaja Edward Snowden paljastaa USA:n kansallisen turvallisuuspalvelun NSA:n salaiseksi luokittelemaa tietoa. Snowden on pitkän aikaa jumissa Moskovan lentokentällä kunnes Venäjä myöntää hänelle väliaikaisen turvapaikan. Vakoilun laajuuden paljastuessa ilmeni, että myös Saksan ja Ranskan presidentit olivat vakoilun kohteena. Loppuvuodesta otsikoihin nousevat Etelä-Afrikan entisen presidentin Nelson Mandelan kuolema ja Filippiineille iskeneen taifuunin aiheuttamat jättituhot.

 

Kotimaan politiikassa Kepu jatkoi nousuaan gallupeissa päätyen ykkössijalle ohi Kokoomuksen.

Sosialidemokraattien mollivoittoisuus kannatusmittauksissa jatkui ja puolue piti hallussaan neljänneksi suurimman puolueen asemaa n. 15 % kannatuksella. Rajusti heikkenevän taloustilanteen lisäksi valtakunnan politiikassa puhetta piisasi niin kuntarakenneuudistuksesta kuin SOTE-uudistuksestakin. Nämä kummatkin olivat osa hallituksen laajempaa rakennepakettia, jolla valtiontalous pyritään saamaan tasapainon pitkällä aikavälillä. Kummassakaan ei valmista tuntunut tulevan eikä oppositio jättänyt tilaisuutta käyttämättä ruotiessaan hallituksen päätöksentekokykyä tai lähinnä –kyvyttömyyttä.

 

Myös alkoholipolitiikka nousi keskustelussa voimakkaasti esille. Alkoholin haitoista oltiin yhtä mieltä mutta keinot puhuttivat. Milloin oltiin keskiolutta laimentamassa ja milloin viemässä takaisin Alkoon. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen joutui asiassa hyvinkin voimakkaasti yleisön ja median hampaisiin nostettuaan niin sanotusti kissan pöydälle.

 

Kotimaan uutisista eniten palstatilaa keräsivät myös Nokian puhelimien myynti Microsoftille, Talvivaraan kaivoksen jätevesi- ja talousongelmat, joidenkin silmissä sankariksikin kohonneen ympäristöaktivisti Sini Saarelan pidätys Venäjällä, STX-telakkayhtiön tilanne ja menetetyt risteilijätilaukset, hallituksen yhteisöveropäätökset myöhemmin korjattuine osinkoveropäätöksineen, valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Heidi Hautalan eroaminen tehtävästään sekä Jyväskylän lähistöllä Laukaan Vihtavuoressa ruutitehtaan vaaratilanne ja räjähdysuhka, jonka seurauksena sadat ihmiset joutuivat evakkoon kotoaan. Lokakuussa Japanilaiset ostavat 51 % osuuden suomalaisesta peliyhtiöstä Supercellistä. Osuudestaan reilun sadan työntekijän yhtiöön japanilaiset maksavat huikean 1,1 miljardia. Marraskuussa Kuntien Eläkevakuutuksen toimitusjohtaja Merja Ailus jättää tehtävänsä työsuhde-etujen epäselvyyksistä nousseen kohun vuoksi. Kotimaan vuosi huipentui poikkeuksellisesti Tampereella järjestettyyn presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoon ja samanaikaisesti pihalla riehuneiden Kiakkovieraiden järjettömään hulinointiin.

 

Paikallisella tasolla Jyväskylän kaupungissa puhutti kaupungin edelleen jatkuvasti heikkenevä taloustilanne. Valtuusto päätti poikkeuksellisesti jo keväällä tulevan vuoden veroprosentista ja palvelulinjaukset puhuttivat. Loppuvuoden pienehköistä positiivisista uutisista verokertymien suhteen huolimatta Jyväskylä velkaantui edelleen ennennäkemätöntä vauhtia. Luottamushenkilöistä koottu taloustoimikunta (talpo) teki hartiavoimin töitä talouden tasapainottamisen keinojen löytämiseksi kun taas kaupunginjohtajavetoinen elinkeinopoliittinen työryhmä (kelpo) teki selvityksiä elinkeinoelämän eri aloilta.

 

Edelleen kunnallispolitiikassa puhuttivat kaupungin oman rakennus- ja korjaustoiminnan alasajo, Jyväskylän Energian surkea taloustilanne, jota helpotettiin vuoden aikana lainajärjestelyin sekä Hämeenpuiston kaava-asia. Uudelle sairaalalle ei lopullista sijoituspaikkaa tuntunut löytyvät millään.

 

Jyväskylän Työväenyhdistys ry:n edustus Jyväskylän kaupungin kunnallisissa luottamustoimissa jatkui vahvana. Tuulikki Väliniemi toimi kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajana. Kaupunginhallituksessa toimivat Riitta Mäkinen puheenjohtajana sekä Kimmo Suomi jäsenenä. Riitta Mäkisen varajäsenenä toimi Anna-Leena Sahindal ja Kimmo Suomen Jukka Hämäläinen. Tarja Viikari toimi Mervi Hovikosken varajäsenenä. Riitta Mäkinen toimi puheenjohtajana myös kaupunginhallituksen asettamassa taloustoimikunnassa, ja Kimmo Suomi jäsenenä kaupungin elinkeinopoliittisessa työryhmässä. Tarja Viikari toimi kulttuuri- ja liikuntalautakunnan varapuheenjohtajana. Sosialidemokraattien valtuustoryhmän vetovastuu oli Jari Blomilla.

 

Valtakunnallisessa päätöksenteossa yhdistyksen edustajista vaikutti Susanna Huovinen puoluehallituksen jäsenenä, kansanedustajan sekä peruspalveluministerinä. Noora Luukka toimi puoluevaltuuston varajäsenenä.

 

Yhdistyksen taloudellisessa toiminnassa painopiste oli myös kuluneena vuonna liike- ja toimistotilojen sekä asuinhuoneistojen vuokraustoiminnassa. Tilojen käyttöaste pysyi hyvänä ja myös toiminnan taloudellinen tulos muodostui hyväksi.

 

2.  TOIMINTA

 

o   YHDISTYKSEN KOKOUKSET

 

ke 14.3. pidettiin Aalto-salissa yhdistyksen kevätkokous (vuosikokous), , jossa käsiteltiin yhdistyksen sääntöjen määräämät kevätkokousasiat. Lisäksi jaettiin yhdistyksen omat ansiomerkit ansioituneille jäsenille. Läsnä oli 28 toveria.

 

ke 14.8. pidettiin Aalto-salissa yhdistyksen kuukausikokous, jossa käsiteltiin omavelkaisen takauksen myöntämistä Varttuneiden asumisoikeusyhdistys Jasolle. Kokouksessa kuultiin myös Jason esittely. Paikalla oli 15 toveria.

 

ma 27.11. pidettiin Aalto-salissa yhdistyksen syyskokous, jossa käsittelyssä olivat yhdistyksen sääntömääräiset syyskokousasiat sekä toukokuun 2014 Euroopan parlamentin vaalit. Läsnä oli 45 toveria.

 

ke 11.12. pidettiin Aalto-salissa yhdistyksen kuukausikokous, jossa nimettiin yhdistyksen edustajat eri yhteisöihin vuodelle 2014 sekä nimettiin yhdistyksen puoluekokousedustajaehdokkaita vuoden 2014 puoluekokousta varten. Läsnä oli 10 toveria.

 

o   JOHTOKUNTA JA TOIMISTO

 

Yhdistyksen johtokunta kokoontui vuoden 2013 aikana 10 kertaa. Johtokuntaan ovat

kuuluneet (suluissa osallistumiskerrat):

puheenjohtajana Riitta Mäkinen (10) ja varapuheenjohtajana Kimmo Suomi (8) sekä jäseninä Jukka Hämäläinen (9),  Hilkka Illman (10), Eetu Kinnunen (7), Joel Lehtonen (8), Noora Luukka (8), Salla Pehkonen (8), Antero Raninen (7), Tarja Viikari (9) ja varajäsen Juha Hjelt (9).

Johtokunnan kokouksiin on esittelijöinä osallistuneet toimitusjohtaja Kimmo Ojala (10) sekä järjestötyöntekijä Minna Jääskeläinen (8).

Varsinaisten kokousten lisäksi johtokunta vieraili maaliskuussa Helsingin Työväenyhdistyksen vieraana Paasitornissa sekä kokoontui yhteiseen illanviettoon kesäkuun kokouksen jälkeen.

 

Yhdistyksen toimistolla ovat työskennelleet toimitusjohtaja Kimmo Ojala sekä järjestöohjaaja Kati Sainio (palasi töihin vanhempainvapaalta lokakuun alussa), Minna Jääskeläinen järjestötyöntekijänä sekä Sirpa Pietikäinen kotkatyöntekijänä lokakuun loppuun saakka. Yhdistyksen kiinteistönhoitajana on toiminut Jari Toikkanen.

o   AVOIMET TILAISUUDET JA JÄSENTAPAHTUMAT

 

Yhdistys järjesti vuonna 2013 seuraavat avoimet yleisötilaisuudet ja jäsentapahtumat:

 

ti  19.2. Järjestettiin Aalto-salissa avoin yleisötilaisuus. JTY:n kuntakahveille kaupunginhallituksen puheenjohtajaa Riitta Mäkistä muita demareiden kuntapäättäjiä saapui kuuntelemaan saapui 55 henkeä.

 

la  23.2. Järjestettiin Aalto-salissa 1. JTY Kouluttaa tapahtuma. Yhdistyksen 125-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetyn, demareille suunnatun, koulutustilaisuuksien sarjan avaustapahtumassa alustivat SDP:n 2.varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Lindtman, kunnallisjärjestön puheenjohtaja Tony Melville sekä JTY:n puheenjohtaja Riitta Mäkinen. Aiheesta SDP ja kuntapolitiikan vaihtoehdot oppia saamaan saapui 43 henkeä.

 

 

pe 15.3. Järjestettiin yhteistyössä Jyväskylän Talvi 2013 –tapahtuman kanssa Aalto-salissa paneelikeskustelu.  ”Työttömyydestä täystyöllisyyteen –paneelissa aiheesta keskustelivat VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen, Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari sekä JTY:n puheenjohtaja Riitta Mäkinen paneelin puheenjohtajana. Paneelia kuulemaan saapui 65 henkeä.

 

ma 18.3. Järjestettiin Aalto-salissa avoin yleisötilaisuus. Kansanedustaja Susanna Huovisen alustusta ”Kehysriihen kovat odotukset – miten tukea työllisyyttä ja hyvinvointia?” saapui kuulemaan 35 henkeä.

 

la 6.4. Jatkettiin Aalto-salissa JTY Kouluttaa –tapahtumien sarjaa. Järjestyksessään toisen koulutustapahtuman alustajina toimivat Suomen Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen, Jyväskylän kaupungin talousjohtaja Ari Hirvensalo sekä Jyväskylän kaupunginhallituksen ja kh:n taloustoimikunnan jäsen Vesa Kupari. Kuntatalouden haasteista saapui paikanpäälle kuulemaan 51 henkeä.

 

ti  9.4. Järjestettiin toinen yhteistilaisuus Jyväskylän Talvi 2013 –tapahtuman kanssa Aalto-salissa. ”Sota vai rauha yhteiskunnassa?” –rauhanseminaariin osallistuivat ulkoministeri Erkki Tuomioja, kansanedustaja Martti Korhonen, pastori Kai Sadinmaa sekä JTY:n puheenjohtaja Riitta Mäkinen, joka toimi myös seminaarin puheenjohtajana. Keskustelun päätteeksi esitettiin Timo Virtalan draama Arndt Pekurinen. Keskustelua ja draamaa seuraamaan saapui 110 henkeä.

 

ke 17.4. Järjestettiin B-salissa JTY:n kuntakahvit. Aihetta ”Jyväskylä uuteen nousuun” läsnäolijoille avasivat demareiden kuntapäättäjät. Paikalle saapui 15 henkeä.

 

ti 30.4. Järjestettiin yhdessä JAP:n kanssa Aalto-salissa työväenlauluilta. Kansaa laulatti Punatähti ja säestyksestä huolehti JTY:n soittokunta Kajastus. Työväenlauluja laulamaan ja kuulemaan kokoontui liki satapäinen joukko laulukansaa.

 

ke 1.5. Kokoonnuttiin Aalto-salille perinteisille vappusimoille. Tervehdyksen vappukansalle toi yhdistyksen puheenjohtaja Riitta Mäkinen. Musiikista tilaisuudessa vastasivat yhdistyksen soittokunta Kajastus sekä yhdistyksen sekakuoro Aallon Laulajat. Lisäksi ohjelmassa oli yhteislaulua. Simasta ja ohjelmasta nauttimaan saapui paikalle n. 80 henkeä. Jo toistamiseen simatarjoilua jatkettiin vappumarssin jälkeen menestyksellä lounaispuistossa Kaiken kansan vappujuhlassa.

 

Su 12.5. Järjestettiin Aalto-salissa konsertti Äideille. Tunteikkaan puheen äideille tarjosi JTY:n johtokunnan jäsen Eetu Kinnunen ja musiikista vastasivat yhdistyksen sekakuoro Aallon laulajat sekä Eläkkeensaajien lauluryhmä Lauluveikot. Konsertin jälkeen äitejä muistettiin perinteiseen tapaan ruusulla. Konserttia seuraamaan saapui n.100 henkeä.

 

ma 3.6. Järjestettiin Aalto-salissa ministerinkahvit. Vasta nimetyn peruspalveluministeri Susanna Huovisen kanssa keskustelemaan saapui Aalto-saliin 80 henkeä.

 

pe-la 26.-27.7. Järjestettiin JTY:n kesäretki Työväenmusiikkijuhlille Valkeakoskelle.

Musiikkinautintoja kuulemaan matkaan lähti 27 henkeä.

 

la 28.9. Kokoonnuttiin Aalto-saliin yhdistyksen 125-vuotisjuhlan kunniaksi. Varsin erilaisen juhlapuheen juhlassa tarjosi SDP:n 3. varapuheenjohtaja Eero Vainio. Muusta ohjelmasta vastasivat yhdistyksen soittokunta Kajastus, sekakuoro Aallon Laulajat, Tanssiteatteri Kramppi sekä Jättiläinen. Tervehdykset juhlivalle yhdistykselle toivat mm. peruspalveluministeri Susanna Huovinen sekä kaupunginjohtaja Markku Andersson. Kaiken kaikkiaan paikalle saapui n.130 henkeä.

 

la 28.9. Jatkettiin Aalto-salissa juhlatunnelmissa yhdistyksen jäsenillan merkeissä. Jäsenistöä viihdyttivät musiikillaan soittokunta Kajastus sekä Big Beaver Boogie Band. Ratkiriemukkaan huumorituokion läsnäolijoille tarjosi stand-up koomikko Anitta ”Iso A” Ahonen. Jäsenilta kokosi paikanpäälle 80 henkeä.

 

la 19.10. Oltiin Aalto-salissa jälleen koolla JTY Kouluttaa tapahtuman merkeissä. SDP:n ja Ay-liikkeen välisistä suhteista alustivat kansanedustaja Jukka Kärnä, Matti Ahde sekä PAM:in järjestöpäällikkö Heidi Lehikoinen. Läsnäolijoita koulutustapahtuma kokosi tällä kertaa 45 henkilöä.

 

pe 8.11. Kokoonnuttiin B-salissa JTY 2014 toiminnansuunnittelutyöpajaan. Yhdistyksen vuoden 2014 toimintaan omia ajatuksiaan tuomaan saapui 7 henkeä.

 

la 9.11. Järjestettiin Aalto-salissa koko perheen tapahtuma. Los Piratoksen seikkailuntäytteistä merirosvomusiikkia saapui kuulemaan 110 henkeä.

 

to 14.11. Vietettiin jälleen kuntakahveja B-salissa.  Jyväskylän kaupungin vuoden 2014 talousarvio innosti paikalle 40 henkeä.

 

marras-joulukuussa tarjottiin jäsenistölle liput teatteriin. Työväenteatterin esitys Varttitunti enkelin seurassa teatterin toimitiloissa Vaajakosken tiellä innosti paikalle runsain joukoin JTY:n jäseniä.

 

pe 20.12. Maisteltiin Aalto-salissa perinteiseen tapaan Hyvän mielen puuroa.

Perinteinen tapahtuma houkutteli paikalle totuttuun tapaan runsaasti vieraita nauttimaan jouluruuista sekä yhdistyksen soittokunnan ja sekakuoron musiikkiesityksistä. Lähes 250 vieraan joukon toivotti tervetulleeksi yhdistyksen varapuheenjohtaja Kimmo Suomi. Tilaisuuden käytännön järjestelyistä suuren vastuun kantoivat ansiokkaasti JTY:n naiset.

 

o   VAALITOIMINTA

 

Toimintavuoden aikana ei järjestetty kunnallisia eikä valtakunnallisia vaaleja. Vuosi oli osuusliikevaalien vuosi. Alkuvuodesta järjestettiin Osuuskauppa Keskimaan edustajiston vaalit ja marraskuussa oli vuorossa Keski-Suomen Osuuspankin edustajiston vaalit. Näissä molemmissa vaaleissa JTY:n väki oli aktiivisesti mukana vaalityössä sekä ehdokkaina. Keskimaan vaaleissa demarit saavuttivat Jyväskylän alueella 2 lisäpaikkaa ja n.20 % osuuden äänistä kun Osuuspankin vaaleissa kannatus säilyi likipitäen ennallaan n. 25 % tasolla.

 

o   TIEDOTUSTOIMINTA

 

Yhdistyksen jäsenlehti JTY Tiedottaa ilmestyi vuoden aikana maalis-, huhti-, elo- lokakuussa yhteensä neljä kertaa. Lehden päätoimittajana on toiminut yhdistyksen puheenjohtaja Riitta Mäkinen ja toimittajana toimitusjohtaja Kimmo Ojala. Jäsenlehden lisäksi yhdistyksen toiminnasta ja tapahtumista tiedotettiin Keski-Suomen Viikkolehdessä sekä sanomalehti Keskisuomalaisessa.

Yhdistyksen 125-vuotisjuhlalehti julkaistiin syyskuussa  Keski-Suomen Viikkolehden liitteenä.

 

Yhdistyksen internet-kotisivulla www.jty.fi on tiedotettu yhdistyksen eri tapahtumista ja toiminnasta ajantasaisesti. Loppuvuodesta uudistettiin yhdistyksen kotisivut täydellisesti. www.aaltosali.fi sivusto muodosti keskeisen kanavan Aalto-salin markkinoinnissa.

 

3.  YHDISTYKSEN EDUSTAJAT ERI YHTEISÖJEN JA YHDISTYSTEN KOKOUKSISSA VUONNA 2013

 

yhteisö:                                        varsinainen:                                  varalla:

 

Asunto Oy Puistokatu 3-5               Kimmo Ojala                                 Joel Lehtonen

Asunto Oy Jyväskylän Toripiha       Kimmo Ojala                                 Joel Lehtonen

Keski-Suomen Viikkolehti Oy          Riitta Mäkinen                               Hilkka Illman

As.Oy Jyväskylän Väinönkatu 7       Riitta Mäkinen                               Kimmo Ojala

 

Jyväskylän Festivaalit ry                 Noora Luukka               Minna Jääskeläinen

Jyväskylän Viitakodit ry                                  Lea Leppänen              Hilkka Illman

Jyväskylän Työväenteatteriyhdistys ry              Jukka Hämäläinen        Antero Raninen

K-S Ensi- ja turvakoti ry                                  Pirjo Hatzitoliou          Minna Jääskeläinen

K-S Kotien puolesta ry                    Pirjo Hatzitoliou          Eila Leppäaho

Jyväskylän Elävä Kaupunkikeskusta ry              Kimmo Ojala                Riitta Mäkinen

Varttuneiden Asumisoikeusyhdistys

JASO ry                                         Riitta Mäkinen              Kimmo Ojala

Sos.dem Työväentalojenliitto ry     Tarja Viikari                 Kimmo Suomi

Juha Hjelt                    Salla Pehkonen

 

 

o   SDP:N KESKI-SUOMEN PIIRI RY PIIRIKOKOUSEDUSTAJAT

 

Varsinaiset: Kimmo Suomi, Tarja Viikari, Salla Pehkonen, Antero Raninen, Minna Jääskeläinen, Kimmo Ojala, Pertti Sarja, Leena Kaskivaara, Riitta Mäkinen, Juha Hjelt, Jukka Hämäläinen, Hilkka Illman.

Varaedustajat: Noora Luukka, Tuulikki Väliniemi, Eetu Kinnunen, Anni Salonen, Anna-Leena Sahindal, Hanna Huumonen, Tero Vuorimies, Kati Rannanpiha, Joel Lehtonen, Sara Jormakka, Ulla Sipola ja Matti Loivamaa.

Piirihallituksessa yhdistyksen jäsenistä toimivat Kimmo Suomi 2. varapuheenjohtajana sekä Noora Luukka jäsenenä.

 

o   JYVÄSKYLÄN SOS. DEM KUNNALLISJÄRJESTÖ RY EDUSTAJISTON JÄSENET

 

Varsinaiset: Jari Blom, Pertti Sarja, Juha Hjelt, Markku Väätäinen, Anni Salonen, Tero Vuorimies, Hilkka Illman, Kimmo Ojala, Leena Yksjärvi, Mika Kelander, Veijo Koskinen, Tarja Viikari, Tuulikki Väliniemi, Kimmo Suomi, Noora Luukka, Marja Leena Luukkonen, Jukka Hämäläinen, Eetu Kinnunen, Salla Pehkonen, Janne Rummakko, Joel Lehtonen, Kati Kähkönen (lokakuuhun saakka), Riitta Mäkinen (lokakuusta alkaen) ja Joni Lappalainen.

Varalla: Isto Lehtinen, Jaakko Sihvonen, Maija Sihvonen, Timo Viikari, Matti Pirttinen, Paavo Lampinen, Pekka Laine, Antero Raninen, Anneli Puskala, Kalle Vankka (maaliskuuhun saakka), Anna-Leena Sahindal, Pasi Karjalainen, Annikki Lehtinen, Matti Loivamaa, Reijo Partanen, Sakari Knuuttila, Leena Kaskivaara, Kati Rannanpiha, Teemu Parantainen, Marjatta Stahl, Hanna Huumonen, Arvo Roinela ja Risto Ilmo

Kunnallistoimikunnassa yhdistyksen jäsenistä toimivat Hilkka Illman, Jukka Hämäläinen, Antero Raninen, Salla Pehkonen sekä Joel Lehtonen.

 

 

 

o   YHDISTYKSEN JÄSENET JYVÄSKYLÄN KAUPUNGINVALTUUSTOSSA

 

Varsinaiset: Jari Blom, Jukka Hämäläinen, Kati Kähkönen (loikkasi Perussuomalaisten valtuustoryhmään toukokuussa), Pentti Mäkinen, Riitta Mäkinen, Kimmo Ojala, Anna-Leena Sahindal, Kimmo Suomi, Tarja Viikari (Kati Kähkösen tilalle lokakuussa) ja Tuulikki Väliniemi (valtuuston 2.varapuheenjohtaja)

Varavaltuutet: Tarja Viikari (varsinaiseksi valtuutetuksi lokakuussa), Veijo Koskinen, Leena Yksjärvi, Marja Leena Luukkonen, Juha Hjelt, Pertti Sarja ja Janne Rummakko.

 

o   YHDISTYKSEN JÄSENET JYVÄSKYLÄN KAUPUNGINHALLITUKSESSA

 

Kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimi Riitta Mäkinen (henkilökohtainen varajäsen Anna-Leena Sahindal) ja jäsenenä Kimmo Suomi (henkilökohtainen varajäsen Jukka Hämäläinen).

 

4.  JÄSENISTÖ

 

o   JÄSENTILASTOT

 

Yhdistyksessä oli vuoden 2013 lopussa 595 jäsentä (v.2012 743 jäsentä). Jäsenmäärä laski siis 147 jäsenellä (v.2012 +1 jäsentä). Uusia jäseniä yhdistykseen liittyi vuonna 2013 13 jäsentä (v.2012 +31 jäsentä). Ilmoitettu jäsenmäärän nettomuutos sisältää yhdistykseen liittyneet uudet jäsenet, yhdistyksestä eronneet, toiseen puolueosastoon siirtyneet sekä edesmenneet jäsenet.

Syksyllä toteutettiin sääntöjen mahdollistamalla tavalla ”jäsenrekisterin siivous” jolloin johtokunnan päätöksellä kaikki ne jäsenet, joilla oli yli vuoden jäsenmaksut rästissä erotettiin yhdistyksen jäsenyydestä.

 

Jäsenet sukupuolen mukaan:                         

naisia                                           229 (v. 2012 275)

miehiä                                          366 (468)

 

Jäsenet äänioikeuden mukaan:

äänioikeutettuja                           570 (579)

ei-äänioikeutettuja                       25 (164)

 

Jäsenet maksuluokan mukaan:

normaali jäsenmaksu                     151 (273)

vapaajäsenet                                338 (340)

alennettu jäsenmaksu                      40 (63)

maksuvapaat                                 49 (45)

nuorisojäsenmaksu (alle 25 v.)         15 (19)

korotettu jäsenmaksu (vap.eht.)        2 (3)

_________________________________________________________

 

Yhteensä jäseniä                           595

 

o   JÄSENHUOLTOTYÖ

 

Yhdistyksen johtokunta on muistanut merkkipäiväänsä viettäviä jäseniä onnittelukäynnein ja – adressein. Niitä vapaajäseniämme, jotka ovat täyttäneet 70 vuotta, muistettiin joulukukalla. Johtokunnan jäsenet ovat myös mahdollisuuksien mukaan osallistuneet poisnukkuneiden jäsenten siunaustilaisuuksiin.

 

o   ANSIOMERKIT

 

Yhdistyksen johtokunnan myöntämän ansiomerkin 30-vuotisesta jäsenyydestä yhdistyksessä saivat vuonna 2013 seuraavat toverit:

hopeinen ansiomerkki: Lasse Hinkkanen, Ritva Kalliokoski, Jukka Kemiläinen, Olavi Niemi, Terttu Niemi, Esko Paananen, Markku Panttila, Olli Patrikainen, Erkki Pesu, Jukka Pitkänen, Anja Pyykönen, Markku Tamminen, Valma Vilkkavaara, Vesa Välikangas sekä Pekka Ylönen.

hopeinen ansiomerkki kullatulla lehvällä: Pertti Knuuttila sekä Markku Väätäinen.

 

5.  LIIKUNTAKERHO

 

Yhdistyksen liikuntakerhon puheenjohtajana on toiminut johtokunnan jäsen Juha Hjelt. Kerho järjesti elokuussa perinteisen JTY Golfin Sippulanniemen golf-kentällä.

Kahdeksatta kertaa järjestetty tapahtuma on vakiinnuttanut asemansa yhdistyksen järjestämien toimintojen joukossa ja kerää vuosi vuodelta entistä enemmän eri ikäisiä kiinnostuneita mukaan rentoon kuntoilu ja kilpailutunnelmaan.

 

 

 

6.  JTY:N NAISET

 

Vuonna 2013 JTY:n Naiset on puheenjohtaja Tarja Viikarin johdolla järjestänyt erilaista toimintaa ympäri vuoden. Toiminnassa huomioitiin, ettei vuonna 2013 ollut vaaleja. Yhteistyössä yhdistyksen kanssa jatkettiin JTY:n järjestötoiminnan kehittämistä ja vietettiin yhdistyksen 125-vuotisjuhlia.

JTY:n puheenjohtaja Riitta Mäkinen toimi kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Tuulikki Väliniemi kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtajana. Tarja Viikari toimi kaupunginvaltuutettuna ja kulttuuri – ja liikuntalautakunnan varapuheenjohtajana. Noora Luukka ja Anna-Leena Sahindal toimivat sivistyslautakunnan jäseninä sekä Anni Salonen rakenne- ja ympäristölautakunnan varajäsenenä. Marja-Leena Luukkonen toimi kaupunkirakennelautakunnan jäsenenä. Leena Yksjärvi toimi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.

 

o   JOHTOKUNTA

JTY:n Naisten johtokunnassa toimi 7 jäsenen lisäksi puheenjohtaja sekä varapuheenjohtaja. Johtokunta kokoontui vuoden 2013 aikana yhteensä kolme kertaa, lisäksi pidettiin kevät – ja syyskokous. Kaikki JTY:n Naisten kokoukset olivat avoimia kokouksia, joihin osallistui myös muita yhdistyksen naisia johtokunnan jäsenten lisäksi.

Johtokunnan vastuutehtävät jakaantuivat seuraavasti

Tarja Viikari                                  Puheenjohtaja

Noora Luukka                                Varapuheenjohtaja

Pirjo Hatzitoliou                           Sihteeri

Sara Jormakka

Maija Sihvonen                             Kokkikerho vastaava

Anni Salonen                                 Kulttuurivastaava

Eira Leminen                                Retkivastaava

Anu Lehtonen

Sirpa Raninen                                Mamu kokkikerho vastaava

 

Nimi Kokous Kevät- ja syyskokous
Tarja Viikari 3 1 + 1
Pirjo Hatzitoliou 3 1+1
Noora Luukka 2 1+1
Maija Sihvonen 3 1+1
Sirpa Raninen 2 1+1
Anu Lehtonen 1
Eira Leminen 2
Sara Jormakka 0
Anni Salonen 2

 

Kokouksista ilmoitettiin sähköpostein, K-S viikon järjestöpalstalla sekä tekstiviestein.

Sääntömääräinen kevätkokous oli 6.3.2013 B-salilla. Kotkaohjaaja Sirpa Pietikäinen piti alustuksen Kotkien toiminnasta.

Sääntömääräinen syyskokous pidettiin 14.11.2013 uudessa JTY:n neuvotteluhuoneessa. Kokouksen yhteydessä vietettiin Kaija Sulasalmen 80-vuotisjuhlia.

Lisäksi naiset järjestivät kesäkokouksen Kiviniemessä 27.5.2013.

Syyskuussa pidettiin yhteinen kokous Keski-Suomen demarinaisten kanssa Viitakodilla, jonka aluksi Viitakodin toiminnanjohtaja esitteli talon toimintaa.

o   NAISPIIRIHALLITUSJÄSENET VUONNA 2013

Keski-Suomen demarinaisten hallituksessa toimivat puheenjohtajana Tarja Viikari, sihteerinä Pirjo Hatzitoliou, tiedotusvastaavana Noora Luukka ja dooristoiminnan kehittäjänä Anni Salonen.

o   TAPAHTUMAT JA VIERAILUT

8.3.2013 keräännyttiin tanssimaan Naistenpäivän tansseja Gunnar Taipaleen tahdittamana Aalto-salilla.

Ystävänpäivänä vietettiin Viitakodilla onnistunut ystävänpäivän tapahtuma, mukana olivat Noora Luukka, Maija Sihvonen ja Eira Leminen.

Kesäretki järjestettiin Eira Lemisen johdolla Ränssin kievarin kesäteatteriin.

Syksyllä järjestettiin 9.11. yhdessä Nuorten Kotkien kanssa lasten juhla Aalto-salilla Nuorten Kotkien 70-vuotisjuhlan merkeissä.

Puheenjohtaja osallistui 25.11. Nytkis – naisjärjestöt yhteistyössä järjestämään Valoa ei väkivaltaa – kynttilänjakotempaukseen. Samana iltana järjestivät Keski- Suomen Demarinaiset ja JTY:n Naiset yhdessä ravintola Vakiopaineessa keskustelutilaisuuden teemalla ”Lähisuhdeväkivalta ja siitä selviäminen”, alustajina toimivat Omatilan vastaavatyöntekijä Susanna Ruuhilahti Espoon kaupungilta ja psykologiantohtori, vaativan erityistason perheterapeutti Juha Holma Jyväskylän yliopistolta. Keskustelua johdatteli Noora Luukka.

 

Joulukuun 12. päivä kokoonnuttiin jouluglögeille Kahvila Muistoon.

Lisäksi naiset osallistuivat talkootyönä veteraanien puurojuhlan järjestämiseen sekä yhdistyksen Hyvän mielen puurojuhlan tarjoilujen järjestämiseen.

 

o   KERHO- JA MUU TOIMINTA

JTY:n Naiset ovat järjestäneet kerhotoimintaa ympäri vuoden. Perinteinen kokkikerho kokoontui Maija Sihvosen johdolla kahdeksan kertaa. Kerhoon osallistui keskimäärin 10 henkilöä.

Mamu-kokkikerho Sirpa Ranisen johdolla yhteistyössä Työttömien yhdistyksen kanssa kokoontui 10 kertaa.

 

o   TIEDOTUSTOIMINTA

Tapahtuma – ja kokousilmoituksia oli JTY: n jäsenlehdessä, Keski-Suomen Viikkolehdessä ja Keskisuomalaisessa. Lisäksi puhelinta ja sähköpostia käytettiin eri tapahtumien tiedotuksessa ja viestinnässä.

 

 

 

7.  JYVÄSKYLÄN SOS. DEM NUORET JA OPISKELIJAT JSDN

 

Jyväskylän Sosialidemokraattisten nuorten ja opiskelijoiden (JSDN) uusi vuosi pyörähti käyntiin kokouksella, tulevan vuoden ideoinnilla sekä tammikuun lopulla järjestetyillä Next Step-messuilla. Porukkamme oli epäaktiivisen aktiivinen sekä Demarinuorten että SONKin kautta järjestetyissä valtakunnallisissa tapahtumissa ja seminaareissa. Helmikuussa järjestimme yhden kokouksen ja yhden tapaamisen, jossa kehittelimme vuoden tapahtumia. Maaliskuun 18.päivänä järjestimme Kortepohjan B-saunalla uusien illan. Valitettavasti ihan uusia kasvoja tapahtumaamme oli eksynyt vähän. Heti seuraavana päivänä eli maaliskuun 19.päivänä järjestimme tasa-arvon puolesta

jokavuotisen tapahtumamme Kävelykadulla. Tapahtuman keskiössä oli tasa-arvon sanoman levittäminen ihmisille. Samaan aikaan Tahdon 2013-kampanjan ihmiset keräsivät nimiä tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Huhtikuun 11.päivänä rynnistimme muiden poliittisten osastojen kanssa Jyväskylän ammattikorkeakoululle kertomaan politiikan merkityksestä ja siitä, että politiikka kuuluu kaikille eikä sitä saa sulkea pois. Politiikan sisäänmarssista vastasi tänä vuonna Tuhatkunta.

Toukokuun alussa vietimme työväen juhlaa, vappua. Muutamat meistä osallistuivat vappumarssiin, jonka jälkeen kokoonnuimme piknikille Lounaispuistoon. Tänä vuonna emme varanneet saunatiloja käyttöömme, vaan järjestimme vapun tällä tavalla. Toukokuun puolen välin tienoilla valta vaihtui JSDN:ssä.

 

Riikka Jauhiainen
JSDN puheenjohtaja 1-4/2013

 

 

JSDN kevät oli vilkas, sillä toukokuun alussa vaihdoimme puheenjohtajaa entisen johtohahmomme Riikan lähtiessä töihin pääkaupunkiseudulle. Aloitin oman kauteni sosialisoimalla johtokunnallemme toimiston kaapista tiimipaidat, joissa lukee isolla ”sosialisti”. Me nuoret ehdimme toki ansiokkaasti marssia vappumarssilla valtion ja kuntamme johtohahmojen kera. Demarinuorten uuden kampanjan  iskulauseet koristivat vappuisia marssikylttejämme: töitä p*rkele!

 

Demariopiskelijat näkyivät komeasti etenkin syksyllä yliopistolla.

Teimme innokkaasti töitä JYYn edustajistovaaleissa ja se kantoi hedelmää: nostimme paikkamääräämme edustajistossa kolmeen paikkaan. Halusimme pitää työurakeskustelun ja nuorisotakuun toteutumisen esillä omassa ympärivuotisessa vaikuttamistyössämme ja ottaa sen mukaan myös edustajistovaaliteemanamme. JYYn vaaliliittomme ehdokaslistalla näkyi innostus ja asiantuntijuus. Lisäksi muodostimme vaalirenkaan (Kampuksen punavihreät) yhdessä vihreiden opiskelijoiden ja vasemmisto-opiskelijoiden kanssa. JYYn hallitusneuvottelut olivat myös Demariopiskelijoiden osalta menestyksekkäät: saimme kaksi paikkaa JYYn hallitukseen, jossa Noora Luukka (vpj, työelämä, kunta) ja Jani Kykkänen (kopo, kampuskehitys) toimivat vuonna 2014.
Demarinuorten Länsi-Suomen piirihallitukseen saimme myös edustuksen, kun JSDN varapuheenjohtaja Annu Komulainen ja johtokuntalainen Eetu Kinnunen valittiin edustamaan Jyväskylää.

 

Marraskuussa JSDN puheenjohtaja Hanna Huumonen valittiin Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtajaksi.

Olemme järjestäneet syksyllä menestyksekkään uusien illan, rekrynneet runsaasti lisää jäseniä ja järjestäneet metsäretken Laajavuoren maastoon. 17.10. järjestimme yhteistyössä vasemmisto-opiskelijoiden kanssa asunnottomien yö-tapahtumaa Jyväskylässä, jonka myötä tuomme esille asunnottomuuden ja syrjäytymisen vastaisia teemoja. JSDN on näkynyt myös paikallismedioissa mm. kannanottoina toisen asteen opiskelijoiden kansalaisaktiivisuuden puolesta ja esteettömyysasioiden puolesta.

Nuoriso-osaston voima näkyy myös Jyväskylän kaupungin lautakunnissa, joissa meillä on tärkeä edustus. Iloksemme JSDN:llä on aktiivinen edustaja SONKin liittohallituksessa, joka pitää osastomme henkeä yllä valtakunnallisella tasolla ja yhteydet kattojärjestöömme voimakkaana.

Monet aktiivijäsenemme ovat vuoden aikana osallistuneet SONKin ja Demarinuorten seminaareihin ja tapahtumiin aina Suomen Turusta Turkkiin saakka.
JSDN vuosikokouksessa vaihtui jälleen valta: uudeksi puheenjohtajaksi vuodelle 2014 valittiin aktiivinen Annu Komulainen.

Hanna Huumonen
JSDN puheenjohtaja 5-12/2013

 

 

 

8.  JTY:N NUORET KOTKAT

 

 

o   YLEISTÄ

Vuosi 2013 oli JTY:n Nuorten Kotkien toiminnassa aktiivista sekä monipuolista. Tavoitteenamme on monipuolinen kasvatusta ja kasvua tukeva toiminta sekä turvallisten ja laadukkaiden elämysten tarjoaminen lapsille ja nuorille. Toiminnan keskeisiä arvoja ovat demokratia, tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, suvaitsevaisuus sekä solidaarisuus.

 

Nuorten Kotkien keskusliitto täytti 70 vuotta tänä vuonna. Juhlavuoden kunniaksi Nuorten Kotkien Keskusliitto järjesti Lumilinnapäivät Kemissä, Kansainvälinen juhlaleirin Sauvossa ja Ohjaajaseminaarin ja -juhlan Helsingissä, joihin JTY:n ja Keski-Suomen Nuoret Kotkat osallistuivat aktiivisesti. Lisäksi paikallisesti täällä Jyväskylässä Nuoret Kotkat järjesti juhlavuoden Lastentapahtuman Aalto-salilla ja Toritapahtuman Kävelykadulla.

 

o   KERHOTOIMINTA

Kerhotoiminta oli aktiivista ja monipuolista. Kerhotoiminnan suunnittelivat ohjaajat yhdessä kerholaisten kanssa. Kerhoissa harrastettiin mm. liikuntaa, kädentaitoja, musiikkia, teatteria, leivontaa ja kokkausta. Jäsenmaksun maksoi vuonna 2013 125 hlöä.

 

Kerhot kokoontuivat kerran viikossa seuraavasti:

 

Koko vuoden toimivat:

Keltinmäessä Kotalammen päiväkodilla touhukerho 6-12-vuotiaille

Keväällä ohj. Sirpa Pietikäinen ja vertsuna Henna Sarkkio

Syksyllä ohj. Henna Sarkkio ja Jessica Manninen

 

Kuokkalassa Yrttisuonperhepuistossa askartelukerho 6-12-vuotiaille

ohj. Anna Mäkelä ja Karoliina Laukkarinen

 

Keväällä:

Pupuhuhdan perhepuistossa Kokkikerho 8-12- vuotiaille

ohjaajana Sirpa Pietikäinen, vertaisohjaajina Outi Raitonen ja Salla Turpeinen

 

Kangaslammella Mansikkapuistossa ilmaisukerho 8-12-vuotiaille

ohjaajina Silja Tontti ja Anita Pajunen

 

Mäki-Matin perhepuisto touhukerho 6-12-vuotiaille (ei osallistujia)

Kuokkalassa Siltakadun takkahuoneella touhukerho 6-12-vuotiaille (ei osallistujia)

 

Syksyllä:

Nenäinniemen koululla touhukerho 7-12-vuotiaille

ohj. Antreas Lindlöf ja Katjaana Petäjäjärvi, vertsu Milla Petäjäjärvi

 

Ristonmaan päiväkodilla liikuntakerho 6-12-vuotiaille

ohj. Mette Lipponen ja Tija Nieminen

 

Nuorisotila Messisssä Kokkikerho 8-12-vuotiaille

ohj. Maiju Lehikoinen ja Iida Jäsberg, vertsu Nea Ekman

 

Saihotuvalla Lautapelikerho 6-12-vuotiaille (ei osallistujia)

 

o   TAPAHTUMAT

Seuraavat tapahtumat järjestettiin vuoden aikana yhteistyössä eri tahojen kanssa. Tärkein yhteistyökumppani oli K-S:n Nuoret Kotkat Piirijärjestö ry.

                                                                                                        osallistujia:

 • Jyväskylän nuorisojärjestöjen ja -palvelujen tapaaminen 15.1. 1
 • Next Step-messut 30.-31.1. 3000
 • Lumilinnapäivät 1-3.2., Kemi 51
 • Perhepilkin suunnittelupalaveri 8.2. 3
 • Laskiainen pulkkamäessä 12.2. Laajavuori 15
 • Retki HopLopiin 23.2. 23
 • Karjalanpiirakkakurssi 2.3. 8
 • Nuorten Kotkien toiminnan esittely JTY:n Naisten

kevätkokous 6.3.                                                                       3

 • Nuorten Kotkien toiminnan esittely K-S Demarinaisten

hallituksenkokous 11.3.                                                            2

 • Perhepilkki 17.3., Lohikoski 187
 • Nuorten Kotkien toiminnan esittely K-S Demarinaiset ry:n

kevätkokous 6.4.                                                                                       2

 • Kädentaitomessut 7.4. Paviljonki 1
 • Kevätaskartelu 20.4. peruuntui
 • Jyväskylän nuorisojärjestöjen ja -palvelujen tapaaminen 23.4. 1
 • Mäki-Matin leirin suunnittelupalaveri 25.4. 9
 • Vapputapahtuma 1.5. Lounaispuistossa 400
 • Kotkapäivät, 18.-19.5., Pirkanmaa 13
 • Mäki-Matin leirin suunnittelupalaveri 8.5. 2
 • Mäki-Matin leirin suunnittelupalaveri 22.5. 12
 • Mäki-Matin leiri 3.-7.6. 41
 • Visulahden retki 6.6. 48
 • Pohjantähtileirin kädentaitopaja 1.7.-6.7., Pohja 80
 • KAMU2013-leiri 23.7-1.8. 12
 • SDP:n K-S Piirin Elojuhla 10.8. 4
 • Kotkaliiton työntekijäpalaveri 3.9. Helsinki 1
 • Retki Ysitien Lemmikkiin 8.9. 12
 • Shrek musikaali 14.9. Jyväskylän kaupunginteatteri 22
 • Lasten Herkkukokkikurssi 21.9. 11
 • Toimintasuunnitelma 2014 – ilta 18.9. 13
 • Jyväskylän Työväenyhdistyksen 125-vuotisjuhla 28.9. 1
 • KotkaKuntoTapahtuma KKT 28. – 29.9. Nurmijärvi 4
 • Islanninhevosratsastusretki 15.10., Joutsa 14
 • Kävelykatutapahtuma 10.                                                     157
 • Kylpyläretki 19.10., Nokian Eden 32
 • Keilausretki 25.10., Jyväskylän keilahalli 10
 • Lastentapahtuma 9.11. A-Sali 120
 • Jouluaskartelu 30.11. 14
 • Koko perheen konsertti 3.12., Nikolain Sali peruuntui
 • Piparkakkutalokurssi 12.                                                       13
 • Piparkakkutalokurssi 14.12. 11
 • Jouluinen elokuvapäivä&ruokailu PizzaBuffassa 27.10. 10

 

o   KOULUTUS / OHJAAJATOIMINTA

Ohjaajille sekä vertaisohjaajille järjestettiin omia tilaisuuksia yhdessä K-S:n Nuorten Kotkien kanssa. Ohjaajia ja vertaisohjaajia myös tuettiin ja kannustettiin osallistumaan mm. Kotkaliiton järjestämiin koulutuksiin sekä tapahtumiin.

 • Uusi vuosi ja uudet kujeet 9.1.                                                                   2
 • Kotkaliiton edustajiston kokous 24.3. Hyvinkää                                           1
 • Ohjaajakurssi 13.–14.4. Forssa                                                                    3
 • Ohjaajien virkistäytyminen 26.4. Ravintola Harald                                      12
 • Työntekijäpalaveri 3.9. Helsinki                                                                 1
 • Vertsukurssi 6.-8.9. Nilsiä, Tahko                                                               3
 • Keski-Suomen Nuorisotyöpäivä 16.9.                                                          1
 • Kotkaliiton edustajiston syyskokous 12. – 13.10.                                         3
 • Ohjaajien virkistäytyminen 26.10. Peurunka                                                16
 • Hemmottelu ilta (oppilastyö) 20.11.                                                           5
 • Jyväskylän kaupungin teatterin kutsuvierasilta         3.12.                            1
 • Ohjaajaseminaari ja – juhla, 23.11., Helsinki                                              4

 

 

o   YHTEISTYÖ

Yhteistyö eri tahojen kanssa olit tärkeää. K-S:n Nuorten Kotkien kanssa teimme yhteistyötä monissa tilaisuuksissa. JAP:n kanssa (SAK:n Jyväskylän alueen paikallisjärjestöt) olimme järjestämässä vapputapahtumaa Lounaispuistossa. Teimme yhteistyötä myös Nuorten Kotkien Keskusliiton, K-S:n demarinuorten, Lohikosken sosialidemokraatit ry:n, Mansikkapuiston, Pupuhuhdan, Mäki-Matin ja Yrttisuon perhepuistojen sekä Keltinmäen ja Ristonmaan päiväkotien ja Kuokkalan nuorisotila NuortenMessin kanssa.

 

Kati Sainio/Sirpa Pietikäinen osallistui vuoden aikana yhteisiin tapaamisiin muiden järjestöjen nuorisotyöntekijöiden sekä kaupungin nuorisotyöntekijöiden kanssa. Tapaamiset olivat mielekkäitä ja hyviä sekä työntekijän että yhteistyön kannalta.

 

o   TIEDOTUS

Tiedotusta on hoidettu jäsenkirjeillä, sähköpostilla, ilmoitustauluilla, lehti-ilmoituksilla Keskisuomalaisessa sekä muissa paikallislehdissä, JTY:n nettisivuilla, kaupungin nettisivulla tapahtumakalenterissa sekä Nuorten Laturin tapahtumakalenterissa.

 

o   VARAINHANKINTA

Varsinaisen toiminnan kulujen kattamiseksi piirijärjestö saa keskusliiton kautta opetusministeriön veikkausvoittovaroista myöntämää ns. valtionapurahaa. Omaa varainhankintaa on tapahtumien ja retkien osallistumismaksut ja arpajaiset.

 

 

9.  VETERAANIKERHO

 

Yhdistyksen veteraanikerho Wanhat toverit kokoontui vuoden aikana 9 kertaa. Kerhon puheenjohtajana toimi Pertti Sarja ja sihteerinä Raija Ristola.

 

14.1. Alustajana JTY:n toimitusjohtaja, tuore kaupunginvaltuutettu Kimmo Ojala. Osallistujia 23.

11.2. Kerhon puheenjohtaja, perusturvalautakunnan jäsen Pertti Sarja. Osallistujia 12.

11.3. Huumorikouluttaja Vesa Karvinen. Osallistujia 22.

8.4. Perusturvalautakunnan jäsen, lääkäri Kati Kähkönen. Tulevaisuuteni ikäihmisenä. Osallistujia 22.

13.5. Kaupunginvaltuutettu Jukka Hämäläinen alusti aiheesta Jyväskylän kaupungin joukkoliikenne. Osallistujia 21.

9.9. SDP:n Keski-Suomen Piiri ry:n toiminnanjohtaja Jari Blom. Osallistujia 16.

14.10. Kaupunkineuvos Jaakko Loven sekä Olavi Niemi. Osallistujia 21.

11.11. Jyväskylän Eläkkeensaajien puheenjohtaja Matti Ojala. Osallistujia 15.

9.12. Pikkujoulukokoontuminen JTY:n Naisten kokkikerhon tekemiä herkkuja nauttien sekä joululauluja laulaen. Osallistujia 19.

 

 

 

10.            KULTTUURITOIMINTA

o   JTY:N SOITTOKUNTA KAJASTUS

Soittokunta on toiminut perinteisesti puhallinorkesterina. Harjoituksia on pidetty säännöllisesti kevät- ja syyskaudella joka viikko, Aalto-salissa 27 ja B-salissa 10 kertaa. Orkesteri on esiintynyt 11 kertaa. Perinteellinen ja huomattavin esiintyminen oli Jyväskylän Ammatillisen Paikallisjärjestön (JAP) vappukulkueen marssimusiikin soittaminen. JTY:n 125-vuotisjuhlassa esiinnyttiin Aalto-salissa 28.9 ja iltatilaisuudessa soitettiin tanssimusiikkiohjelmistoa. Jouluvirsiä ja lauluja konsertit pidettiin Aaltosalissa 10.12 ja Kuokkalan kirkossa 12.2. yhdessä Kuokkalan kirkon Virsimiesten ja Muuramen kirkon Virsiveljien kanssa. JTY:n Hyvän Mielen Puurojuhlassa esiinnyttiin Aalto-salissa 20.12. Vuoden lopuksi orkesteri vietti pikkujouluja B-salissa 20.12.

 

Soittokunta teki kesäisen matkan Kotkaan 8.-9. kesäkuuta Suomen Työväen Musiikkiliiton Karjalan piirijärjestön 90-vuotisjuhlaan. Kajastus esiintyi kesäisen kauniissa Kotkan Sapokan laululavalla omalla ohjelmalla. Orkesterin vahvistukseksi saapui Lappeenrannasta työväenyhdistyksen puhallinorkesteri Pyörteen soittajia. Esittämämme tunnin ohjelman johti Kajastuksen kapellimestari Janne Halmela. Puhallinorkesterien yhteisharjoituksissa Kotkan konserttitalossa oli neljä puhallinorkesteria, talo tunnetaan myös Kotkan Työväentalona,  sali on Kymisinfoniettan (kaupunginorkesteri) kotisali. Pääjuhlassa Kotkan Isopuistossa esiintyivät puhallinorkesterit ja kuorot. Juhlan juontajana toimi Antero Kekkonen esitellen myös Kotkan historiaa. Juhlan jälkeen alkoi kotimatka Jyväskylään. Kajastus esittää kiitokset mainiolle kuljettajallemme Jukka Hämäläiselle.

 

Soittokunnan kevätkokous on pidetty Aalto-salissa 14.3 ja syyskokous 26.11. Soittokunnan toimikunta on kokoontunut 2 kertaa. Toimikuntaan on kuulunut kapellimestari Janne Halmela, puheenjohtaja Matti Pirttinen, varapuheenjohtaja Noora Luukkka sihteeri Leena Palevaara ja taloudenhoitaja Sakari Nikkanen. Soittokunnan kapellimestarina on toiminut Janne Halmela, tilapäisesti Auvo Matilainen (6 kertaa) ja Sami Nikkari (2 kertaa). Soittokunnan pienryhmä Seitsikko on harjoitellu 20 kertaa ja esiintynyt vaskikvartettina kaksi kertaa. Seitsikkoa on johtanut Sami Nikkari.

Soittokunnan soittajia on vuoden aikana ollut 18

 

soittaja:                      soitin:

Leena Palevaara           Huilu, piccolo

Kyösti Siikanen            Klarinetti

Antti Penttinen            Klarinetti

Veli Huttunen               Klarinetti

Olli Ruokolainen           Bassoklarinetti

Erkki Kosola                                  Alttosaksofoni

Marja Pudas                                  Alttosaksofoni

Eero Väänänen             Tenorisaksofoni

Niilo Frilander              Tenorisaksofoni

Noora Luukka               Tenorisaksofoni

Auvo Matilainen           Trumpetti

Raimo Surakka             Trumpetti

Juhani Saikkonen         Alttotorvi

Hannu Saikkonen         Baritonitorvi

Sakari Nikkanen           Pasuuna

Matti Pirttinen             Tuuba

Pentti Virtanen             Rummut

 

Puhallinorkesteri Kajastuksen tulevaisuuden turvaamiseksi soittokunta kaipaa joukkoonsa uusia ja nuoria soittotaitoisia soittajia.

 

 

 

o   JTY:N SEKAKUORO AALLON LAULAJAT

 

Toimikunta kokoontui vuoden aikana 8 kertaa ja kuorossa oli 2013 lopussa 34 laulajaa.

 

Esiintymiset, konsertit ja muut tapahtumat

 

Kuoro aloitti kevätkauden 10. Tammikuuta

 

 1. tammikuuta Aksentti vieraili ja lauloi Leivonmäellä Pekka Hytösen 70 vuotisjuhlassa

 

 1. maaliskuuta Romantiikkaa ja rakkautta runoissa ja lauluissa konsertti Aalto-salissa.

 

15-17. maaliskuuta Laulurtio HOJ esiinti Tallinnan Salme Kulttuurikeskuksessa Videvik –sekakuoron 20-vuotisjuhlassa

 

 1. maaliskuuta Rakkautta ja romantiikkaa runoissa ja lauluissa, Kangasniemi-Sali, yhteiskonsertissa lauloivat Aallon Laulajat, Aksentti, Niemettäret ja Kangasniemen Mieslaulajat

 

 1. toukokuuta Vappulaulut Aalto-Sali

 

 

 1. toukokuuta Äitienpäivä laulut Aalto-Salissa. Aallon Laulajat, Aksentti ja Miestrio HOJ

 

 1.  ja  23.  toukokuuta pidettiin Aalto-Salissa ylimääräiset kuoroharjoitukset Joensuun laulujuhlille lähteville

 

 1. heinäkuuta Yhteisharjoitus Aalto-Salissa Ikääntyvien Yliopiston Seniorikuoron kanssa Joensuun laulujuhlille lähteville

 

2-3. elokuuta         Laula Kanssain, Eläkeliiton laulujuhlat Joensuuussa. Kuoro osallistui Laulurinteen päätapahtumaan, jossa esiintyjiä oli 1500.

 

 

Aallon Laulajat osallistuivat myös Laulutorin tapahtumaan molempina päivinä, johon myöhemmin yhtyivät mukana olleet Seniorikuorolaiset. Laulutorin kokopäivän tapahtuma oli kaikille etukäteen varanneille oma aika, osallistujia noin 2000.

 

 

Kuoro aloitti syyskauden 5. Syyskuuta.

 

 1. elokuuta Miestrio HOJ esiintyi Kerttu Vaatmanin ja Mikko Aron vihkitilaisuudessa Jyväskylän maistraatissa.

 

 1. lokakuuta Aallon Laulajat lauloivat Jyväskylän Työväenyhdistyksen 125-vuotisjuhlassa Aalto-salissa.

 

 1. marraskuuta Alkoivat Mozartin sunnuntai-harjoitukset yhdessä Ikääntyvien Yliopiston Seniori kuoron kanssa Aalto-Salissa

 

 1. marraskuuta Aallon Laulajat lauloivat joululauluja Seppälän Prismassa

 

 

 1. joulukuuta Sibelius-konsertti Aalto-salissa. Konsertissa lauloivat Aallon Laulajat ja siitä muodostettuja lauluryhmiä, Aksentti, Naistrio, Mieskvartetti, yksinlaulu Hennariikka Malmberg ja pianomusiikki Natalia Talman.

 

 1. joulukuuta Kuoro lauloi joululauluja kauppakesus Keljon Prismassa.

 

 1. joulukuuta Kuoroharjoitukset pidettiin Sammon Kotilounaassa. Harjoitusten jälkeen jouluinen ateria ja ohjelmallinen illanvietto.

 

 1. joulukuuta Kuoro lauloi Aalto-salissa puurojuhlassa.

 

 

11.            KIINTEISTÖT

 

Yhdistyksen omistamissa kiinteistöissä (Kauppakatu 30 ja Aalto-Sali) suoritettiin toimintavuoden aikana normaalien kunnossapitotoimien lisäksi mittavia perusparannustoimia. Vuoden 2012 lopussa aloitettu kellariravintolan tilojen peruskorjaus valmistui helmikuussa ja uusi vuokralainen aloitti tiloissa välittömästi. Remontissa kellariravintola uudistui sisätiloiltaan täysin ja tilojen talotekniikka päivittyi nykypäivän vaatimusten mukaiseksi.

Yhdistyksen suurin vuokralainen Osuuskauppa Keskimaa uudisti maalis-huhtikuussa katutason ravintolatilat täysin. Tiloihin avattiin uusi ravintola Revolution.

 

Vuokraustoiminta

Kiinteistön lähes kaikki vuokrattavat liike- ja toimistotilat sekä asuinhuoneistot olivat vuokrattuina. Vuokralaisina olivat seuraavat yritykset ja yhteisöt:

Osuuskauppa Keskimaa (ravintolat Revolution, Freetime sekä Coffee House), Väinönkadun Ravintolat Oy (karaokeravintola Helmi), VK Liikuntapalvelut Oy, Keski-Suomen Viikkolehti Oy, SDP:n Keski-Suomen piiri ry sekä Jyväskylän Pallokerho JyPK ry

 

Lisäksi talolla toimivat vakituisesti Jyväskylän Sos. dem. Kunnallisjärjestö ry, TSL:n Jyväskylän seudun opintojärjestö ry sekä Keski-Suomen Nuoret Kotkat piirijärjestö ry.

 

Yhdistyksen omistama Aalto-sali oli totuttuun tapaan vilkkaassa käytössä. Oman käytön lisäksi salia vuokrattiin moninaisiin näyttely-, kulttuuri-, kokous- kongressi-, viihde- ym. -tilaisuuksin. Aalto-salille kirjattiin vuoden 2013 aikana reilusti yli 100 tapahtumapäivää.

B-salin kerhohuone on ollut pääasiassa oman musiikkitoiminnan sekä sisar- ja veljesjärjestöjen käytössä. Kerhotilan vakituisia ulkopuolisia vuokralaisia olivat Jyväskylän Bridge-kerho,Terveystalo Oy sekä Nortrain Oy.

 

o   ASUNTO OY JYVÄSKYLÄN VÄINÖNKATU 7

 

Yhdistys omistaa kokonaan Asunto Oy Jyväskylän Väinönkatu 7:n osakekannan. Yhtiöllä on yhdistykseltä vuokratulla työväentalon tontilla asuin- ja liikekerrostalo. Yhtiön liiketiloissa vuokralaisina ovat olleet Levykauppa Äx, Realia Isännöinti/Asuntovuokraus sekä Naps Oy.

 

Yhtiön hallitukseen ovat vuoden 2013 aikana kuuluneet puheenjohtajana Kimmo Ojala ja jäseninä Juha Hjelt ja Minna Jääskeläinen. Yhtiön isännöitsijänä on toiminut Markku Jokela Isännöintikonttori M. Jokela Oy:stä. Asuinhuoneistojen ja liiketilojen vuokrauksesta on vastannut OP-Kiinteistökeskus. Yhtiö ostaa huoltomiespalvelut yhdistykseltä.

 

Yhtiön tilintarkastajana on toiminut Seppo Lindholm HTM, JHTT.

 

Yhtiö antaa osake- ja asunto-osakeyhtiölain mukaisesti oman tilinpäätöksen.

 

o   MUUT HUONEISTOT

 

Yhdistyksen omistamalla tontilla 1-10-14 sijaitsevien kiinteistöjen lisäksi yhdistys omistaa 493 m2 suuruisen liikehuoneiston sekä 11 maanalaista autopaikkaa Asunto Oy Jyväskylän Toripihasta osoitteessa Yliopistonkatu 34. Liiketila ja autopaikat on vuokrattu vuoteen 2015 ulottuvalla vuokrasopimuksella vakuutusyhtiö Fennialle. Lisäksi yhdistys omistaa 44 m2 suuruisen asuinhuoneiston osoitteessa Puistokatu 3-5. Huoneisto on vuokrattuna asuinkäyttöön.

 

12.            VAKUUTUKSET

 

Yhdistyksen kiinteistö, omaisuus- ym. vakuutukset ovat Keskinäinen vakuutusyhtiö Turvassa. Lakisääteiset tapaturma- ja muut vakuutukset ovat Turvassa, eläkevakuutukset Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisessa. Kiinteistön vuokrankeskeytys-vakuutus, joka koskee myös As Oy Väinönkatu 7:n vuokratuloja on Turvassa.

 

JTY toke 2013 (luettavissa pdf muotoisena tämän linkin takaa)