Trumpin maailma on epävarma ja arvaamaton

USA:n presidentinvaaleista tiedettiin tulevan tiukka kisa. Silti liikemies Donald Trumpin voitto oli yllätys, osin järkytyskin. Olihan Trumpin tapa tehdä vaalikampanjaa erittäin likainen, suorastaan vastenmielinen. Hän esitti kampanjassaan rasististia ja sovinistisia kommentteja, ja solvasi vastaehdokastaan ennennäkemättömän törkeällä tavalla. Selitykseksi ei riitä se, että ainahan vaalikampanjat ovat olleet Yhdysvalloissa tämmöisiä. Eivät ole olleet.

Vaikka Trump onkin demokraattisesti valittu presidentti, taisi Trumpin valinnan taustalla toistua Brexitistä tuttu ilmiö. Molemmissa kampanjoissa käytettiin voiton välineenä suoranaisia valheita. Näin voi siis erota EU:sta ja päästä maailman mahtavimman valtion johtoon. Tämä on surullinen kehityskulku. Pelkään, että pettyneet ihmiset, jotka Trumpia äänestivät, pettyvät uudestaan. Näin siksi, että Meksikon rajalle ei rakenneta muuria, islaminuskoisia ei USAsta karkoteta, kauppasopimuksia ei pureta, Hillarya ei laiteta vankilaan eikä kaivosteollisuutta saada uudelleen pystyyn. Nämähän olivat Trumpin keskeisiä vaalilupauksia. Muutoksia toki nähdään, mutta ei tällaista listaa. Valitettavasti on aihetta pelätä ihmisten eriarvoisuuden vain kasvavan. On mielenkiintoista nähdä, millaiseen toimintaan mahdollisesti pettyvien kansalaisten tunnot kanavoituvat.

USA:n vaalitulos tulee heijastumaan myös Eurooppaan, jossa on luvassa monia merkittäviä vaaleja. Populistit eivät valitettavasti meitä maailman myllerrykseltä pelasta. Sehän on nähty Suomessakin. Persujen tarjoilema muka-muutos on sulanut hallitustyössä. Lisäksi Soinin porukka on mukana tekemässä erittäin oikeistolaista politiikkaa, jossa samat – jo valmiiksi vaikeassa elämäntilanteessa olevat ihmiset – joutuvat säästöjen ja maksujen korotusten kohteeksi. Tätä eivät persut kaupan kulmalla vaalien alla kertoneet.

Nyt vastuullisilla puolueilla on edessään suuri, yhteinen tehtävä pitää huolta demokratiasta, ihmisoikeuksista ja oikeusvaltion periaatteista – niin meillä kuin maailmallakin. Muukalaispelolla ratsastaminen, valheellisten vaalilupausten antaminen ja helppojen ratkaisujen tarjoaminen monimutkaisen maailman ongelmiin, luo vain lisää ongelmia. Sisäänpäin kääntyminen ei ole ainakaan vientiriippuvaisen Suomen kannalta järkevää, mutta ei se ratkaise myöskään maailman yhteisiä ongelmia. Kansalaisten huoliin ja pettymykseen on vastattava siten, että ihmiset ymmärtävät, kuinka tärkeistä ja kauaskantoisista asioista nyt puhutaan. Tämä on iso haaste, joka hoidettava vastuullisesti. Kyse on koko ihmiskunnan tulevaisuudesta.

Susanna Huovinen

Kansanedustaja (sd.), ulkoasiainvaliokunnan ja ympäristövaliokunnan jäsen