JTY:n uusi aurinkovoimala käynnistyi kylmissä merkeissä – Suunta kohti valoa

Jyväskylän Työväenyhdistys ry on ottanut käyttöön omistamansa Kauppakatu 30 kiinteistön katolle asennetun aurinkovoimalan 5. tammikuuta 2017. Voimalan tuottamaa sähköä on jo kulutettu kiinteistössä ja jatkossakin kaikki tuotettu sähkö tulee menemään omaan käyttöön. Voimalan vihki käyttöön yhdistyksen toimitusjohtaja Kimmo Ojala.

JTY haluaa olla suunnannäyttäjä myös ympäristöasioissa ja pienenergiantuotannossa, kehittämässä päästötöntä ja puhdasta Jyväskylää.

Aurinkopaneeliratkaisun taustalla ovat paitsi ympäristölliset, myös taloudelliset perustelut: 30-40 vuoden käyttöikäennustella 89 paneelia jauhaa vuositasolla 20-25 tuhatta kilowattia ja kattaa joitakin prosentteja JTY:n kiinteistöjen sähköntarpeesta. Investoinnin tuottama säästö maksaa itsensä sähkön hinnasta riippuen takaisin 8-12 vuoden aikana ja alkaa sen jälkeen säästää selvää rahaa.

Voimalan rakensi JTY:n yhteistyökumppanina lahtelainen Lem-Kem oy. Voimalan toimintaa ja tuottoja voi seurata netistä seurantasivun kautta. Vielä toistaiseksi lyhyet päivät ja paneeleihin kertyvä jää pitävät tuoton vaatimattomalla tasolla, mutta kevään edetessä aurinko-olosuhteet kohenevat jopa Saksaa suotuisammiksi ja vastaamaan eteläeurooppalaista tasoa.