Poliittinen tilannekatsaus: Vahva mandaatti uudistaa

SDP kokoontui puoluekokoukseensa Lahteen 3.-5. helmikuuta. Aikaa kuntavaalien varsinaiseen äänestyspäivään, huhtikuun yhdeksänteen, on kaksi kuukautta ja rapiat päälle. Uusi puoluejohto pääsee, tai joutuu, kertaheitolla syöksymään vaalityön tiimellykseen. Onneksi puoluejohdossa on nyt tasapainoisesti vanhoja tekijöitä ja uusia voimia. Tulokkaatkin ovat kaikki jo ansainneet kannuksensa muilla areenoilla.

Uusina puheenjohtajistoon nousivat toinen varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta, joka on toiminut pitkään kansanedustajana ja aiemmin myös SDP:n puoluesihteerinä. Hän on siis kuulunut puoluejohtoon aiemminkin. Toinen uusi nimi on Ville Skinnari, jonka myötä puoluekokouskaupunki sai oman edustajansa puolueen pääpaikoille. Kansanedustajaperheestä tulevalla elinkeinopolitiikan uudistajalla on jo kosolti kokemusta politiikan tekemisestä.

Puoluesihteeriksi selvin luvuin valittu Antton Rönnholm on jo aiemmin ollut sekä puhemiehen että valtiovarainministerin erityisavustaja ja on työskennellyt viestintätehtävissä koko uransa ajan. Liikemaailman tunteva, liberaali ja nuorekas Rönnholm tasapainottaa hyvin mandaattinsa uusineen ay-taustaisen, nallekarhumaisen Antti Rinteen imagoa.

Haastajat kaatuivat, haaste jäi

Rinteen tulos puheenjohtajavaalissa oli selkeä: 281 ääntä ensimmäisellä kierroksella takasi voiton suoraan. Toiseksi tullut haastaja Timo Harakka osoitti kuitenkin kunnioitettavalla 159 äänellään, että muutoshalujakin kentän keskuudessa on: etenkin nuoret äänestivät joukolla Harakkaa. Yhteensä haastajat saivat 214 ääntä, kun mukaan lasketaan Tytti Tuppuraisen 55 kannattajaa.

Puheenjohtaja saikin kokoukselta vahvan mandaatin uudistaa puolueen linjaa ja toimintatapoja. On selvää, että puolueella on vakavia haasteita kannatuksen ja etenkin jäsenistön ikärakenteen kanssa. Monessa puolueosastossa ei enää riitä aktiiveja pyörittämään edes tavallista kokoustoimintaa, aktiivisesta poliittisesta järjestämisestä ja kampanjoinnista puhumattakaan. SDP:n on puoluekokouksessa hyväksyttyjen linjauksien mukaisesti lähdettävä nyt rohkeasti tarjoamaan uudistusta suomalaiseen sosiaaliturvaan, elinkeinopolitiikkaan ja kääntämään Suomen suuntaa.

Myös koko demareiden kenttäkone on nyt vihdoin ja viimein paikalleen jämähtäneistä raskaista rattaistaan ja kaikesta kitinästä ja natinasta huolimatta rasvattava ja rationalisoitava vastaamaan 2020-luvun tarpeita: työtä on johdettava selkeästi ja tavoitteellisesti, sisäänpäin käpertyvän ja paikallaan junnaavan toiminnan sijaan on haettava uutta tekemisen suuntaa.

Jäsenistö on nyt osoittanut selkein numeroin, että parivaljakko joka johtaa SDP:n 2020-luvulle on Antti Rinne ja Antton Rönnholm, varapuheenjohtajien ja puoluehallituksen muodostaman joukkueen tukemana. Nyt heidän on lunastettava tuo luottamus -ensimmäiseksi voitolla kevään kuntavaaleissa.

Eetu Kinnunen

Kirjoittaja on Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri.