Suora yhteys eduskuntaan: Tulos tai ulos – niinkös se oli?

Hiljattain uutisoitiin, että hallitus on pitänyt kriisikokouksen Köningstedtin kartanossa Vantalla. Tuttu paikka monistakin tilaisuuksista – harvemmin siellä on kriisitunnelmissa kuitenkaan kokoonnuttu. Maan hallitukset ovat aina pitäneet palaveria erilaisten asioiden äärellä. Milloin on iltakoulu, milloin taas valmistautuminen johonkin isompaan ponnistukseen kuten budjettiriiheen tai kehysriiheen. Erilaisten tärkeiden teemojen ympärille kootut strategiaistunnotkaan eivät nekään ole vieraita. Tästä tapaamisesta uutisen teki kuitenkin se, että ministerit olivat peruneet jo sovittuja matkoja ja menoja kokouksen takia. Käsky oli siis käynyt kalenterin putsaamisesta ja paikalle odotettiin kaikkia.

On aivan selvää, että palaverissa oli kyse pelisääntökeskustelusta. Pääministeri on ilmeisesti vihdoin havahtunut siihen, että hänen nimeään kantava hallitus on jo nyt jäämässä historiaan eniten omia esityksiään peruvana poppoona. Toisaalta hyvä, että ovat peruneet, koska esitykset eivät olisi kestäneet mitään kriittistä tarkastelua. Hallituksen itselleen asettamat tavoitteet työllisyydestä, kasvusta ja velkaantumisen taittamisesta ovat jäämässä haaveiksi. Lisäksi hallituspuolueiden kannat erilaisiin kysymyksiin vaihtelevat sen mukaan, keneltä sattuu kysymään. Yhtenäisyys ja johdonmukaisuus horjuvat, kun gallupit eivät tyydytä.

Me kokeneemmat oppositioedustajat olemme seuranneet tätä kompurointia surullisina. Olemmehan nähneet hallituksen jos toisenkin. On surkeaa, että esimerkiksi talouspolitiikan arviointineuvoston ohjeet ovat kaikuneet kuuroille korville: veropolitiikan keinoja hallitus ei ole halunnut ottaa käyttöön, vaan maksattaa valtiontalouden sinänsä ymmärrettäviä sopeutustoimia jo valmiiksi heikoimmassa asemassa olevilla kansalaisilla. Harmittaa myös monien pettyneiden kansalaisten puolesta. Ei vaalien alla kaupan kulmalla luvattu leikkauksia, sopimusyhteiskunnan murentamista ja soten pakkoyhtiöittämistä. Luvattiin parempaa ja enemmän.

SDP linjasi puoluekokouksessaan Lahdessa Suomen suuntaa tuleville vuosille. Meillä on turvallinen ja johdonmukainen vaihtoehto hallituksen linjalle. Kuntavaaleissa saamme erinomaisen tilaisuuden osoittaa, että kansalaiset ovat puolellamme. Ehkä näin saisimme myös pääministeri Sipilän muistamaan oman lupauksensa huhtikuulta 2015, kun hän uhosi omiensa edessä: Se on tulos tai ulos! Tämän hallituksen tuloksesta Sipilän kannattaisi ollakin huolissaan. Esimerkiksi eriarvoisuuden kasvu on todellinen uhka, jonka edessä hallituksen lapanen laahaa pahasti. Tästä olemme varoittaneet jo kahden vuoden ajan. Tämä tulos ei ole muiden syytä. Meidän demareiden onkin todettava kuntavaalikampanjassa Jyväskylän kävelykadulla ja muuallakin: Peili käteen, hallitus!

Susanna Huovinen

Kirjoittaja on sosialidemokraattien kansanedustaja ja JTY:n jäsen