JTY:n syyskokous: Vaadimme arvokeskustelua presidentinvaaleihin

Jyväskylän Työväenyhdistys ry piti syyskokouksensa Aalto-salissa tiistaina 21.11. Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Riitta Mäkinen (kuvassa keskellä). Uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin Jukka Hämäläinen (kuvassa oikealla) aiemmin tehtävässä toimineen Kimmo Suomen (kuvassa vasemmalla) luovuttua tehtävästä. Johtokuntaan valittiin Sanna Laakso, Siiri Muhonen, Olli Patrikainen, Kimmo Suomi, Antero Raninen ja varajäseneksi Virpi Kuoppala. 130-vuotista toimintaansa vuonna 2018 juhlistava JTY jatkaa toimintaansa Suomen suurimpana työväenyhdistyksenä ja vahvana yhteiskunnallisena vaikuttajana Jyväskylän asioissa.

Syyskokouskannanotto vaatii arvokeskustelua presidentinvaaleihin

Syyskokouksessa hyväksytyssä kannanotossa JTY vaatii ensi tammikuun presidentinvaaleissa käytäväksi perusteellista arvokeskustelua. Viimeisen kuuden vuoden aikana ja erityisesti pääministeri Juha Sipilän konservatiivihallituksen aloitettua kautensa Suomi on luopunut aktiivisesta roolistaan kansainvälisillä areenoilla.

JTY painottaa, että Suomi on perinteisesti ollut ihmisoikeuksia, kansainvälisiä instituutioita, kestävää kehitystä ja naisten ja lasten asemaa puolustanut maa. Presidentit Tarja Halonen ja Martti Ahtisaari nostivat Suomen profiilia rauhanvälittäjänä ja konfliktien ratkaisijana. Suomalaista osaamista ja tietotaitoa vietiin kehittyvään maailmaan ratkaisemaan ympäristöongelmia. Inhimillistä hätää vähennettiin kehitysyhteistyön määrärahoja kasvattamalla. Nyt Suomi pääsee otsikoihin myydessään aseita kriisipesäkkeisiin ja arabidiktatuureille, mutta tasavallan presidentti vaikenee.

Euroopan unionin suhteen Suomen hallitus on menettänyt täysin otteensa jäätyään eurooppalaista yhteistyötä vastustavien voimien panttivangiksi. Talousfederalismi jatkuu kuten ennenkin, mutta sosiaalisen oikeudenmukaisuuden pilareiden ja EU:n demokratiavajeen korjaamisen osalta Suomella ei ole sanottavaa. Olemme haluton ja tahdoton kumppani. Näin ei voi eikä saa jatkua.

Suomelle presidentti, joka uskaltaa sanoa ja toimia

Suomi tarvitsee presidentin, joka uskaltaa ottaa kantaa muuttuvan maailman turvallisuuspoliittisiin haasteisiin. Me tarvitsemme presidentin, joka puhuu ilmastonmuutoksesta ja sen hidastamisesta. Hallitsematonta ilmastonmuutosta seuraavat pakolaiskriisit, nälänhädät ja sodat tulisivat olemaan ihmiskunnan pahin katastrofi sitten toisen maailmansodan.

Suomi tarvitsee presidentin, joka puolustaa demokratiaa ja hyvää, uskottavaa hallintotapaa meillä ja muualla. Presidentin, joka vaatii läpinäkyvyyttä ja avoimuutta sekä maan omalta hallitukselta, että ulkomaisilta kumppaneiltamme. Presidentin, joka avoimesti tuomitsee kansainvälisen oikeuden loukkaamisen ja sotilaallisella voimalla uhoamisen. Presidentin, joka ilmaisee selkeästi sitoutuneensa länsimaisten, eurooppalaisten ja demokraattisten arvojen puolustamiseen.

Siksi Tuula Haatainen on Jyväskylän Työväenyhdistyksen ehdokas haastamaan istuvan presidentin näissä kysymyksissä ja paras valinta maamme seuraavaksi presidentiksi.

Jyväskylän Työväenyhdistys ry