JTY juhli 130-vuotista taivaltaan näyttävästi

Jyväskylän Työväenyhdistyksen vuosijuhla keräsi 150 ihmistä Jyväskylästä, lähiseuduilta ja kauempaakin Aalto-saliin juhlistamaan yhdistyksen 130 toimintavuotta. Juhlan aluksi vieraille tarjottiin vadelmakakkukahvit työväentalon juhlallisessa lämpiössä. Juhlan avasi JTY:n soittokunta Kajastuksen soittama työväenmarssi Taistojen tiellä, jonka sävelet rytmittivät koko juhlaa niin perinteisen työväenmusiikin kuin ikivihreiden sävelmien kuten Myrskyluodon Maijan merkeissä. Orkesterinjohtajana toimi kapellimestari Raimo Ovaska.

Juhlan avaajana toimi yhdistyksen puheenjohtaja Riitta Mäkinen, joka muistutti yhdistyksen roolista muutoksentekijänä ja edistyksellisenä voimana Jyväskylässä ja suomalaisessa yhteiskunnassa. Ajankohtaisväriä puheenvuoro sai, kun Mäkinen nosti kansanedustajan toimensa kautta viime viikolla hyvin lähelle tulleen kamppailun Suomen paikasta edistyksellisten maiden joukossa. Suomessa on edelleen valtapoliittisia perusteluita, joiden takia ihmisoikeuksia puolustavia kansanedustajia pyritään painostamaan äänestämään menneisyyteen jämähtäneiden asenteiden puolesta. Tämä osoittaa sen, ettei vanhojenkaan saavutusten pysyvyys ole mikään itsestäänselvyys, vaan vaatii rohkeutta ja työtä jatkossakin.

Juhlapuhuja Jutta Urpilainen muistutti sovinnon ja sovun ylläpitämisen tärkeydestä

Juhlapuhujana toimi SDP:n puheenjohtajana ja valtiovarainministerinä toiminut kansanedustaja Jutta Urpilainen Pohjanmaalta. Urpilainen korosti puheessaan sovinnon teemaa sata vuotta sitten käydyn kansalaissodan muistojen siivittämänä, muistuttaen niin SDP:n kuin JTY:n roolia tässä kansallisen sovinnon rakentamisessa. Kansainvälisen ulottuvuuden puhe sai muistutuksena siitä, että tällä hetkellä ympäri maailmaa on käynnissä hyvin vastaavanlaisia kansalaissotia, jotka nykyään venyvät vuosien ja vuosien mittaisiksi synnyttäen suuria pakolaisaaltoja. Urpilainen oli vieraillut Etiopiassa pakolaisleirillä, jonne siirtyneiden eteläsudanilaisten pakolaisten tilanne oli järkyttävä. Tästä huolimatta kyseisellä leirillä asiat olivat paremmin, kuin monen ihmisen arki kotonaan, saati sitten kotoaan pakenemaan joutuneiden suomalaisten tilanne sata vuotta sitten.

Sovinnonteko aiemmin ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kansan yhtenäisyydestä tulisi kantaa huolta myös tulevaisuudessa. Martin Luther Kingin sanoin Urpilainen totesi, ettei rauha ole vain erimielisyyden puuttumista vaan pyrkimystä yhteistyöhön ja yhteisymmärrykseen. Suomalaisen yhteiskunnan on pyrittävä vahvistamaan yhteishenkeä suomalaisten kesken, jotta sovinnosta voi tulla asia josta me voimme kertoa niille, joilta keskinäinen sovinto puuttuu. Tähän sopivat hyvin seuraavaksi esiintyneen Küllike Vaatmanin johtaman JTY:n sekakuoro Aallon Laulajien kappalevalinnat, muun muassa kaunis rauhanlaulu “Olkoon aurinko aina”.

JTY palkitsi ansioituneita jäseniään Rafael Paasio -mitalein

JTY palkitsi pitkäaikaisia ansioituneita jäseniään Rafael Paasio -mitaleilla, jotka myönnettiin yhdistyksen esityksestä Kansan Sivistysrahaston Rafael Paasion rahaston toimesta. Mitali myönnettiin erityisistä ansioista seuraaville yli 60-vuotiaille jäsenille, joilla ei ole aiempaa yhdistyksen anomaa neuvoksen arvoa tai muuta korkeaa tunnustusta:

Matti Pirttinen, yhdistyksen soittokunnan pitkäaikaisesta johtamisesta

Marjatta Kajander, laulanut yli 70 vuotta yhdistyksen sekakuorossa

Mirja Parkkila, pitkäaikainen aktiivi JTY:n lapsi- ja varhaisnuorisotoiminnassa Nuorissa Kotkissa

Maija Sihvonen, pitkäaikaisesta aktiivisesta naistoiminnasta JTY:n naisissa ja jäsenyydestä JTY:n johtokunnassa

Juha Hjelt, pitkäaikaisesta ansiokkaasta toiminnasta yhdistyksen edustajana eri luottamustoimissa, JTY:n johtokunnassa ja yhdistyksen Ainola-jaostossa.

Raija Ristola, pitkäaikaisesta aktiivisuudesta veteraanikerho Wanhoissa Tovereissa

Veijo Koskinen, pitkäaikaisesta aktiivisuudesta kunnallisessa toiminnassa, yhdistyksen nykymuotoisen nuorisojaosto JSDN:n ensimmäinen puheenjohtaja ja pitkäaikainen aktiivi sekä JTY:n johtokunnan jäsen.

Juho Vuoristo: Pitkäaikainen jäsenyys JTY:n johtokunnassa sekä Rautpohjan sos.-dem. -kerhossa. Yhdistyksen vanhin ja pitkäaikaisin jäsen, liittynyt 1945.

Juhla päättyi soittokunta Kajastuksen ja sekakuoro Aallon laulajien yhteislauluna johtamaan Työväen marssiin, jonka jälkeen 70 yhdistyksen jäsentä aveceineen siirtyi Jyväskylän Huoneteatterille katsomaan näytelmää Veriruusut, josta nähtiin 15 minuutin katkelma myös osana juhlaa.