SDP:n Riitta Mäkinen: Ammatillisen koulutuksen kriisiin reagoitava välittömästi

SDP vaati torstaina 11.10. eduskunnan kyselytunnilla opetusministeriltä kriisikokouksen koolle kutsumista liittyen ammatillisen koulutuksen tilaan. Kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd.) on huolissaan erityisesti lähiopetukseen ja oppilaiden henkilökohtaisen opinto-ohjaukseen kohdistuneista heikennyksistä.

– Tällä hallituskaudella toteutettu ammatillisen koulutuksen uudistus, eli amisreformi, on leikannut ammatillisen koulutuksen rahoitusta n. 220 miljoonan euron edestä. Esimerkiksi OAJ on todennut, että lähiopetusta on karsittu 16-18 prosenttia uudistuksen takia. Kaksi miljoonaa opetustuntia on vähennetty, kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd.) kertoo.

Koulujen alettua lukuisat ammatillisen koulutuksen parissa työskentelevät ovat vedonneet päättäjiin, että leikkaukset korjattaisiin. Mäkinen vaatii hallitusta ottamaan huolestuneet viestit ammatillisen koulutuksen kentältä tosissaan.

– Useat opinto-ohjaajat ovat kertoneet avoimesti huolestaan koskien ammatillisen koulutuksen nykytilaa. Tilanne näyttää todella huolestuttavalta. Useilla aloilla opiskelijat saavat vain kolmena päivänä lähiopetusta ja kaksi on jonkunlaisia itseopiskelun ja etäopiskelun muotoja. Jotkut nuoret kokevat kyseessä olevat päivät vapaapäiviksi.  Monilta 16-17 -vuotiailta puuttuvat edellytykset itsenäiseen opiskeluun. Opintojen keskeyttäminen nuorilla johtaa varsin helposti syrjäytymiseen, Mäkinen sanoo.

Lisätiedot:

Riitta Mäkinen p. 09 432 3125, riitta.makinen@eduskunta.fi