Riitta Mäkinen: ”Voimme vain ihmetellä, miksi hallitus vetoaa perusteluissaan vanhentuneeseen tietoon”

Eduskunta äänestää eilen 17.10. hallituksen luottamuksesta. Tiistain istunnossa käytiin pitkälle iltaan asti jatkunut debatti hallituksen työllisyyspolitiikasta ja irtisanomislain heikennyksestä. Hallituksen valmistelemat heikennykset ovat tulehduttaneet työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen välit kriisiytymiseen asti. Kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd.) vaati hallitusta viheltämään pelin poikki, ennen kuin on liian myöhäistä.

– On täysin käsittämätöntä, että pääministeri Sipilä hakee hallituksen luottamusäänestyksellä mandaattia viedä eteenpäin työmarkkinoilla kaaoksen aiheuttanutta irtisanomista helpottavan lain valmistelua. Näin tehdessään hän asettaa kaikki edustajat yli puoluerajojen varsin kohtuuttomaan asemaan edellyttäessään, että eduskunta ottaa kantaa lakiin, jonka sisällöstä ei ole mitään konkreettista, Mäkinen sanoo.

Mäkinen totesi eilisessä salipuheenvuorossaan, että hallitus on jättänyt tietoisesti kertomatta, ettei hallituksen esityksen perusteluina käytetyissä laskelmissa ole kyse työllisyyspolitiikan vaikuttavuuden empiirisestä analyysistä, vaan teoreettisista mallilaskelmista. Mäkinen kyseenalaisti pitkälle menevien johtopäätösten tekemisen mallilaskelmien pohjalta.

– Tiedonannossa todetaan, että vuodelta 2013 peräisin olevan OECD-maiden välisen vertailun mukaan työsuhdeturvan taso olisi kansainvälisesti vertailtuna korkea ja että näin on etenkin henkilöperustaisen irtisanomissuojan osalta, Mäkinen kertoo.

– Voimme vain ihmetellä, miksi hallitus vetoaa perusteluissaan vanhentuneeseen tietoon. Uusi, vuonna 2015 valmistunut selvitys osoittaa selkeästi, ettei hallituksen tilannekuva pidä paikkaansa. Nykytiedon valossa Suomessa vakituisten työntekijöiden irtisanomisturva, niin kollektiivista kuin henkilöperustaista irtisanomista vastaan, on paitsi OECD-maiden, mutta myös EU-maiden välisessä vertailussa korkeintaan maiden keskitasoa. Kollektiivinen taso on itseasiassa alhaisinta tasoa, Mäkinen korostaa.

Ammattiyhdistysliike on julkisesti ilmoittanut, ettei eduskunnan luottamusäänestys pysäytä työtaistelutoimia, sillä varsinaisen lakiesityksen valmistelu jatkuu. Mäkinen on hämillään hallituksen toiminnasta, sillä pääministeri Sipilä on todennut itse, että poliittisen keskustelun keskiöön on nostettava dialogi sekä keskinäinen ymmärrys ja kunnioitus.

– Tämä kiista ei ole eduskunnan ja palkansaajajärjestöjen välinen kiista, vaan hallituksen ja järjestöjen välinen kiista. On kohtuullista, että hallitus kantaa vastuunsa ja hakee siihen itse myös ratkaisunsa, Mäkinen vaatii