JTY:n Hämäläinen valtuustossa: “Kirkkopuiston parkkihallin rahoilla paikattaisiin sivistyksen ja perusturvan menoaukkoja”

Jyväskylän Työväenyhdistyksen varapuheenjohtaja Jukka Hämäläinen käytti seuraavan puheenvuoron Jyväskylän kaupunginvaltuustossa 29.10. 2018 koskien kaupungin talousarviota vuodelle 2019:

”Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat

Kaupunginjohtajan talousarvio on pääosin erittäin onnistunut olemassa olevissa olosuhteissa. Käyttötaloutta on saatu puristettua tasapainoon, mutta kuitenkin ikävien ratkaisujen myötä.

Subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus jää toteutumatta, perusturvan puolelle on jäänyt paljon vakavia puutteita. Lisärahoitusta on raavittava jostain ja lisävelan kasvattaminen ei tunnu kovin hyvältä. Ei myöskään vaihtoehtoinen veroprosentin nosto.

Niinpä katseet kohdistuvat menojen karsimiseen. Kasvavan kaupungin investoinnit ovat suurin syy lisävelan tarpeeseen ja siksi kiinnittäisinkin huomiota melko mittavien investointien karsintaan. Mielestäni vauhtisokeus on vallannut kasvun huumassa ja hankkeita on liikaa päällekkäin. Voisiko hiukan hidastaa? Onko 2,2 miljoonan euron väistötilojen toteutuminen Hippos2020-hankkeen osalta ensi vuonna niin varma, että tuo koko summa budjetoidaan talousarvioon nyt? Entä onko Kirkkopuiston parkkihallin rakentuminen välttämätöntä? Ainakaan heti vuoden alusta, mikä aiheuttaisi välittömästi talousarvioon budjetoidun 900 000 €:n menon joukkoliikenteen paikallisliikenneterminaalin siirron ja siitä aiheutuvan lisäliikennöinnin tarpeen.

Samoin parkkihallin rakentamiseen on varattu kaupunginjohtajan esityksessä 800 000 €. Yhteensä tämä hanke joukkoliikenteen väistöratkaisujen kanssa tekee 1,7 miljoonaa euroa. Näillä rahoilla paikattaisiin melko mittavasti vaikkapa kipeästi lisärahoitusta tarvitsevia sivistyksen ja perusturvan menoaukkoja. Satsataan tulevaisuuden hyvinvointiin korjaten palvelut ensin kuntoon ja maltillisesti käyttötalouden menoja kasvattavia investointeja tehden.”

Jukka Hämäläinen

Jyväskylän kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen (sd.)