Siiri Muhonen: “Toisen asteen koulutukseen satsattava – amiksesta ei ole varaa enää säästää!”

Maksuton, laadukas ja kaikilla tarjottava koulutus on suomalaisen yhteiskunnan suuri menestystarina ja suurimpia syitä siihen, miksi saamme elää nykyisenlaisessa hyvinvointivaltiossamme. Sosialidemokraatit ovat olleet koulutuksen edelläkävijöitä ja puolustajia aina. Ja näin on myös näissä vaaleissa.

Sipilän hallitus on tällä vaalikaudella leikannut toisen asteen koulutuksesta 170 miljoonaa euroa joka vuosi.  Nämä leikkaukset ovat osuneet nuorten nilkkaan. Tämä kriisi täytyy ratkaista budjetoimalla lisää rahaa toiselle asteelle heti! Nuoret ammatillisissa oppilaitoksissa kärsii resurssien puutteesta jokainen päivä. On siis harmillista, että kokonainen ikäluokka on saanut puutteellisen koulutuksen tutkintoon, koska ongelmaa ei ole pystytty tarttumaan tarpeeksi nopeasti. Sanni Grahn-Laasonen kertoi 66 miljoonan takaisin budjetoinnista, mutta tämä on halpa lohtu. Kuka paistaa Sannin pihvit tulevaisuudessa?

Myös Jyväskylän tasolla on havaittu ongelmia. Hallituksen leikkaukset ovat olleet fataali isku, joka on lamauttanut ammatillisen koulutuksen, mutta myös kaupunkipoliittisia virhearviointeja on tapahtunut. Ensimmäinen niistä oli koulutuskuntayhtymän perustaminen ja toisen asteen ulkoistaminen. Syntyi jättilukioita, joissa opiskelija jää ihmismassan alle huomaamattomiin, ja luokkakoot ovat päässeet räjähtämään.

Samaan aikaan ammatillisissa oppilaitoksissa opettajilla on liian vähän ammatillisia opetustunteja. Opetustuntien vähyys vaikuttaa suoraan opiskelijoiden ammatilliseen pätevyyteen.  Opiskelijoiden ammattitaito on heikentynyt samassa suhteessa kun opetusvastuuta on siirretty yrittäjille pitkinä työharjoittelujaksoina. Opiskelijat työnnetään koulusta “pois tieltä” yritysten jalkoihin liian vähäisillä ammatillisilla taidoilla. Puhumattakaan koulutuskuntayhtymän uudelleen brändäyksestä Gradiaksi, joka maksoi aivan liikaa.

Koulutusleikkaukset ovat suuri uhka suomalaiselle koulutusjärjestelmälle. Tällaiselle kehitykselle on nyt tehtävä loppu ja vaatia päättäjiltä selkeitä konkreettisia tekoja ammatillisen koulutuksen puolesta. Minä sosialidemokraattien eduskuntavaaliehdokkaana olen sitoutunut panostamaan koulutukseen ja Suomen tulevaisuuteen.

Siiri Muhonen

JSDN:n varapuheenjohtaja
Eduskuntavaaliehdokas

Julkaistu JTY Tiedottaa -lehdessä 4/2018