Kansanedustaja Riitta Mäkinen: Asiakasmaksujen välimaksukattojen poistaminen lyö kipeimmin ikäihmisiä ja pienituloisia

Tiedote 10.1.2019

Vapaa julkaistavaksi heti

Eduskunnan lähetekeskustelussa oli keskiviikkona esillä hallituksen esitys asiakasmaksuista. Kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd.) kiitti hallitusta pyrkimyksestä yhdenmukaistaa asiakasmaksuja, mutta pitää suurena ongelmana välimaksukattojen poistamista. Se tarkoittaa käyntimaksujen kohtuutonta nousua yli kolme kertaa vuodessa palveluja käyttäville.

– Aikaisemmin perusterveydenhuollon lääkärikäyntimaksuissa on ollut käytössä ns. välimaksukatto. Se on kohtuullistanut maksuja paljon palveluja käyttävillä ja pienituloisilla ihmisillä. Lääkärikäyntien osalta maksukatto on täyttynyt, kun käyntikertoja on ollut vuodessa kolme. Uuden lain myötä käynneistä maksetaan aina 680 euroon saakka. Välimaksukaton poisto koskee myös hoitajakäyntejä, jotka ovat maksullisia noin 40% kunnista. Jo nyt tiedetään, että hoitokertoja jätetään väliin taloudellisista syistä, Mäkinen kertoo.

Mäkinen huomauttaa, että viime vuonna maksuhäiriömerkinnät lisääntyivät jopa 9 prosenttia yli 65-vuotiailla samalla, kun ulosotossa oli 320 000 sotemaksua. Taustalla näkyy asiakasmaksujen kymmenien prosenttien korotukset.

– Tiedämme, että terveydenhuollon palveluja käyttävät paljon eritoten vanhukset, joilla käyntejä on enemmän, kuin kolme vuodessa. Hoitajakäyntejä on pitkäaikaissairailla todella paljon. Välimaksukattojen poistaminen lyö kipeimmin nimenomaan ikäihmisiä ja pienituloisia. Ministeri Saarikko (kesk.) puolusti esitystään toteamalla, että ennaltaehkäisevät käynnit säilyvät maksuttomina. Eivätkö perusterveydenhoitajakäynnit ole nimenomaan niitä? Mäkinen kysyy.

Mäkisen mukaan maksukattouudistus olisi pitänyt tehdä samalla kertaa.

– Eläkeläisköyhyys on räikeä yhteiskunnallinen epäkohta ja samalla puhumme terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä ja ennaltaehkäisevien palvelujen tärkeydestä. Asiakasmaksut lisäävät tutkitusti ikääntyvien köyhyysastetta, mutta se ei hallitusta hetkauta, Mäkinen summaa.

SDP on esittänyt perusterveydenhuollon vahvistamista ja esimerkiksi terveyskeskusmaksuista luopumista. Hallitus tyrmäsi ajatuksen vedoten siitä aiheutuviin kustannuksiin.

– Sairauksien hoitaminen ajoissa on kansanterveydellisesti ja kansantaloudellisesti vastuullista, köyhyyden ehkäisemisestä ja inhimillisyydestä puhumattakaan. Suomessa kansalaisten itse maksamat terveydenhoidon kulut ovat kansainvälisestikin vertailtuna korkeat. Kyllä meillä pystyttäisiin parempaan, Mäkinen toteaa.

Lisätiedot:

Riitta Mäkinen

puh. 09 432 3125