SDP:n Mäkinen: Kokoomus hyväksyy monikansallisten pörssiyhtiöiden voitontavoittelun vanhusten hyvinvoinnin kustannuksella

Kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd.) on pahoillaan hallituspuolue Kokoomuksen linjasta vastustaa hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin kuluvalla kaudella. Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo painottaa, että hoitajien määrän lisäämistä tärkeämpää on lisätä erilaisia sanktioita.

– Kokoomus vastusti pääministerikaudellaan hoitajamitoituksia, joilla oltaisiin voitu taata riittävä henkilöstöresurssi vanhuspalveluihin. SDP nosti jo tuolloin esille hoitomitoitukset ja lisäresurssien tarpeen, sillä tilanne erityisesti vanhustenhuollon osalta on ollut pitkään huolestuttava. Vanhustenhuoltoon liittyviä epäkohtia SDP on kuluvalla kaudella nostanut lukemattomia kertoja ilman vastakaikua, Mäkinen kertoo.

Viikonloppuna sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira tiedotti, että se on joutunut keskeyttämään yksityisomisteisen EsperiCare-hoivakodin toiminnan Kristiinankaupungissa. Syynä olivat vakavat laiminlyöntiepäilyt, joiden epäillään johtaneen yhden vanhuksen kuolemaan. Yhtiön omistaa brittiläinen sijoitusyhtiö, joka on hakenut toiminnassaan säästöjä mm. henkilöstöresursseista karsimalla.

– On käsittämätöntä, että Kokoomus ei edelleenkään suostu myöntämään, että ylikansallisten pörssiyhtiöiden voitontavoittelu ei ole eettisesti yhteen sovitettavissa inhimilliseen hoivaan vanhuspalveluissa. Nämä terveysjättiläiset tekevät tuloksensa henkilöstömäärää karsimalla ja siten suoraan vanhusten hyvinvoinnin kustannuksella. Samalla he vääristävät markkinoita ja ajavat alas monia laatuun panostavia pienempiä toimijoita, tuhahtaa Mäkinen.

Mäkinen pelkää, että EsperiCare-tapaus on vasta jäävuoren huippu.

– On syytä olettaa, että näitä synkkiä uutisia tulee esille vielä enemmän. Samat pörssijätit operoivat myös lastensuojelun ja vammaispalvelujen kentällä. On käsittämätöntä, että Kokoomus ei suostu tähän epäkohtaan tarttumaan. Hoitajamitoituksessa on kyse konkreettisista käsipareista, ihmisistä, jotka vanhuksia hoitavat. Riittävä ja osaava henkilöstö on laadukkaan hoidon kulmakiviä. Hoitajamitoitus on mahdollista ja se tulee kirjata lakiin vielä tämän hallituskauden aikana, Mäkinen vaatii.

Lisätiedot:

Riitta Mäkinen

puh. 09 432 3125