Haastattelussa Keski-Suomen nuorin eduskuntavaaliehdokas

19-vuotias Siiri Muhonen on Keski-Suomen nuorin eduskuntavaaliehdokas. Syksyllä ylioppilaaksi kirjoittanut Siiri on kuitenkin ehtinyt olemaan monessa mukana aloitettuaan aktiivisen järjestötoiminnan jo yläkoululaisena. Hän on toiminut muun muassa suuren nuorisotapahtuman tapahtumajohtajana ja valtakunnallisen opiskelijajärjestön hallituksessa. Haastattelimme Siiriä siitä, miten vaalikampanja on lähtenyt käyntiin.

Siiri Muhonen, sinut asetettiin ehdolle syyskuussa, miltä puoli vuotta ehdokkuutta on tuntunut, joko vaalikiire painaa päälle?

– Painaa! Syksy meni kirjoitusten ja työnhaun kanssa kiireisenä, lisäksi oli tietysti myös seurakuntavaalit, joissa olin ehdolla. Nyt kalenteri on jo kevääksi ihan täynnä, kun vaaleja pitää lähteä toden teolla toteuttamaan.

Millaista kampanjaa olet suunnitellut?

Tässä vaiheessa ehdokasta naurattaa.

– Eihän kukaan ehdokas vaalistrategiaansa ennen aikojaan paljasta! Sen voin kertoa, että kouluja ja oppilaitoksia tulee kierrettyä paljon. Yritän kiertää kaikki toisen asteen koulutuspaikat Keski-Suomessa.

Millaisia tilaisuuksia oppilaitoksissa on luvassa, vaalipaneeleita vai itsesi esittelyä.

– Paneeleita on luvassa. Lisäksi opetussuunnitelmaan kuuluvan demokratiakasvatuksen osana kerrotaan nuorille vaikuttamisesta. Itse nuorena tuon toivon mukaan samaistuttavammaksi politiikan kautta vaikuttamisen mahdollisuudet ja sen, mistä vaikuttamisen voi aloittaa.

Joko vaaliteemat ovat kokonaisuudessaan selvillä?

– Päätavoite on saada nuorille valoisampi kuva tulevaisuudesta. Monesta tuntuu nyt, ettei voi saada enää kunnollista koulutusta, maapallo tuhoutuu 50 vuoden sisään ilmastonmuutoksen vuoksi, eikä edes voi itse vaikuttaa mihinkään. Haluan tehdä selväksi, ettei asia ole näin, vaan asioita voi muuttaa.

– Nuorten osallistumisen nostaminen esiin nousee kampanjan tekotavan kautta. Koulutusleikkauksiin pitää vastata paikkaamalla tehdyt aukot ja investoimalla uudistuksiin, toisen asteen koulutus pitäisi räjäyttää ja ajatella kokonaan uusiksi.

Mitä sitten voidaan tehdä?

– Näennäiskuulemisesta pitäisi päästä eroon. Siihen että otetaan ”virallinen nuori” istumaan kokoukseen ja sitten syötetään hänelle sanat suuhun. Eduskunnan valiokunnat järjestävät paljon asiantuntijakuulemisia. Olisiko kohtuutonta, jos nuoria koskevissa asioissa kuultaisiin nuoria? Ylipäänsä politiikassa pitäisi kuulla enemmän asiantuntijoita ja vähentää puoluekirjan tuijottelua.

Ilmastonmuutoksen torjunta voidaan aloittaa vaikka verottamalla kaikkein haitallisimpia asioita, kuten lentämistä ja lihansyöntiä. Lisäksi esimerkiksi suomalaisen maitokarjatalouden päästöt ovat täysin älyttömiä. Ympäristölle haitalliset yritystuet pitäisi lopettaa kokonaan. Ei saastuttamisesta kannata maksaa.

Mikä kampanjassa on ollut hankalinta?

– Koen, että olen parempi puhuja ja keskustelija kuin kirjoittaja. Etenkin kun politiikassa pitäisi kirjoittaa niin ”aikuisesti”. On noloa, jos ehdokkaana tekee pilkkuvirheitä! Myös vähättelyn kohtaaminen vaaliteltoilla on ollut vaikeaa. Haluan murskata ennakkoluulot siitä, ettei nuori voisi olla uskottava poliitikko.

Mikä parasta?

– Parasta on ollut kääntöpuoli edellisestä, kun on lähdetty toreille ja tapahtumiin, niin on tullut todella hyvää palautetta siitä, että on nuori demari ehdolla! Toinen ilonaihe on se, että kun on saanut työstettyä ja tuskailtua sen tekstin kokoon ja läpi mediassa, niin kokee onnistuneensa ja voi osoittaa, että on jotain oikeaa sanottavaa.

Siirille suuri ilonaihe on se, että vaalikampanjaan on tullut tukea myös kokeneemmilta konkareilta, kuten itsekin aikanaan ehdokastaipaleensa 19-vuotiaana aloittaneelta moninkertaiselta ministeriltä ja entiseltä kansanedustajalta Susanna Huoviselta (sd.).