Nuorten hallitusneuvotteluista lähtölaukaus vaalikeskusteluun

Eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöt kokoontuivat 10.-11.1. Säätytalolle käymään varjohallitusneuvotteluita. Järjestöjen yhdessä ideoima simulaatio oli ensimmäinen laatuaan. Tavoitteena oli nostaa esiin nuoria yhdistäviä tavoitteita esiin vaalikeskustelussa, sekä tarjota järjestöille mahdollisuus nostaa teemojaan julkisuuteen.

Harjoitus herätti laajaa mielenkiintoa tiedotusvälineissä. Tapahtumaa edeltävään järjestöpuheenjohtajien vaalipaneeliin vetäjäksi tuli Helsingin Sanomien Marko Junkkari ja itse neuvottelut pidettiin Säätytalossa, kuten oikeastikin. Neuvotteluista uutisoitiin HS:n lisäksi Yleisradion ja MTV:n toimesta.

Neuvotteluiden vaalitulos saatiin syksyn 2018 HS:n ja Ylen puoluekannatuskyselyiden keskiarvo eduskuntapaikoiksi muuntamalla. Tämän tuloksen pohjalta hallitustunnustelijaksi valikoitui Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi. Hallitustunnustelija esitti tunnustelukysymykset muille nuorisojärjestöille ja vastauskierros käytiin yhdessä kaikkien kesken.

Lähimpänä hallitustunnustelijan kantoja olivat Vihreiden ja Vasemmistoliiton nuoret. Vaalitulos vaati kuitenkin joko Keskusta- tai Kokoomusnuorten hallitukseen ottamista, joten lopulta yhteisymmärrystä lähdettiin hakemaan demareiden, kokoomuslaisten, vihreiden ja RKP:n kesken. Tuloksena oli ohjelma, jonka kärkiä olivat ilmastonmuutos, koulutus, sosiaaliturvauudistus ja Suomen vahvistaminen kansainvälisenä toimijana.

– Neuvottelut olivat melkoinen voimanponnistus ja kyllä siinä kaikki nuorisojärjestöt antoivat työnäytteen valmistautumis- ja neuvottelukyvystään, hallitustunnustelija Näkkäläjärvi kertoo simulaation tuloksista.

– Tässä vertailussa demarinuorten joukkue erottui kaikin tavoin edukseen. Neuvottelut olivat arvokasta harjoittelua ja kokemusta tulevia koitoksia ajatellen.

Viime hetkellä Vihreät kuitenkin ilmoittivat, etteivät sitoudu hallitusohjelmaan, joten lopulta nuorten hallitukselle jäi vähemmistö eduskunnassa. Jyväskylän lippua neuvotteluissa piti korkealla JTY:n poliittinen sihteeri Eetu Kinnunen, joka toimi ilmasto- ja ympäristötyöryhmässä demarinuorten edustajana.

– Minua ilahdutti suuresti, että ilmastopolitiikassa olimme käytännössä yksimielisiä sekä keinoista että tavoitteesta vähentää päästöjä 60% vuoteen 2030 mennessä, säilyttäen hiilinielujen kasvu nykyisellään, Kinnunen toteaa tyytyväisenä.

– Ympäristöasioiden osalta ohjelmasta ei muuttunut pilkun paikkakaan Vihreiden lähdön jälkeen. Nuorille ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on selkeästi sukupolvikysymys, ei puoluepolitiikkaa.