Eurovaaliehdokas Yannick Lahti esittäytyy – Muista äänestää 26.5.!

Rantauduin viime kuun lopussa Italiasta Suomeen ja eurovaalikampanjani onkin pyörinyt jo hetken täysillä. Jo toukokuun puoleen väliin tultaessa takana on huima määrä paneeleita, kouluvierailuja, puhetilaisuuksia sekä muita tapahtumia, joihin minun on ollut suuri ilo sekä etuoikeus päästä osallistumaan. Meno tulee vaaleja kohti vain yltymään. Pysytään kaikki siis mukana loppuun asti.

Euroopan unioni kamppailee tällä hetkellä kenties historiansa suurimpien haasteiden kanssa, mutta meillä on keinot niistä selviämiseen. Kysymys kuuluukin: onko meillä rohkeutta ja visioita toteuttaa näitä keinoja. Euroopan unioni on luonut rauhaa, vakautta, taloudellista ja sosiaalista hyvinvointia sekä vapautta – myös meille Suomeen. Pidetään huoli maanosastamme jatkossakin – me olemme Eurooppa.

Lue alta vielä muistin virkistykseksi muutamista kärkiteemoistani.

Maahanmuutto

Olemme nähneet, kuinka maahanmuutto on kasvanut kokoaan suuremmaksi poliittiseksi ilmiöksi Euroopan unionissa viime vuosina. Sekä maahanmuuttajien että jäsenmaiden kannalta on tärkeää saada unionille yhtenäinen maahanmuuttopoliittinen linja, jotta jokaista maahanmuuttajaa voidaan kohdella humaanisti. Tähän tarvitsemme yhteiset eettiset säännöt koko Euroopan alueelle. Dublin järjestelmä tulee pikimmiten uudistaa.

Maahanmuuttoprosessien aloittaminen sekä käsittely tulee aloittaa jo EU:n ulkopuolella, jolloin päätökset voidaan tehdä harkitusti ja ilman sekasortoa. Tämän teeman ylläpitäminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta siihen ei aina anneta aloitetta niille poliittisille ryhmille, jotka eivät jaa meidän länsimaisia ihmisoikeuskäsityksiä.

Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos on eittämättä yksi ihmiskuntamme suurimmista tulevaisuuden uhista. On tärkeää, että kaikki jäsenmaat sitoutuvat yhtenäisiin poliittisiin linjauksiin niin elinkeinoelämän kuin yhteiskunnan tärkeiden infrastruktuuritoimijoiden osalta, eikä yksittäisen kansalaisen rooliakaan voi missään nimessä väheksyä. EU:n on oltava yksinkertaisesti kunnianhimoisempi, jotta se voi olla tälläkin saralla edelläkävijä globaalilla tasolla.

Eurooppa ja varsinkin Keski-Eurooppa tunnetaan maailmankuulusta autojen valmistustaidoistaan ja nerokkaasta insinöörityöstä, josta olemme saaneet nauttia jo vuosikymmeniä. Uskonkin, että sama visio kehittää jo lähivuosina entistä vähäpäästöisempiä autoja ja lopulta aivan nollapäästöisiä liikkumisvälineitä. Myös kaupunkien julkista liikennettä sekä esimerkiksi polkupyöräilyolosuhteita tulee kehittää entistä paremmiksi.

EU lähemmäksi arkea

Euroopan parlamentin toiminta varmasti vaikuttaa etäiseltä monen suomalaisen mielestä, ja syystäkin. Brysselissä tai Strasbourgissa tehtävistä päätöksistä tulemme usein tietoiseksi vasta esimerkiksi kurkkudirektiivi-populismin kautta tai tulevaisuudessa ulkomaan puhelinlaskua tarkastellessa.

Tosiasiassa parlamentti kuitenkin tekee paljon merkittäviä päätöksiä, jotka vaikuttavat meidän jokapäiväiseen elämäämme, joten valituksi tullessa ainakin itse haluan tuoda esimerkiksi jo pelkästään sosiaalisessa mediassa parlamentin arjen jokaisen suomalaisen luokse. Mitä meppi tekee viikoittain ja miltä se ihan oikeasti näyttää. Emme voi vähätellä esimerkin voimaa kun arkipäiväistämme Euroopan unionia kansalaisillemme.

Haluan alleviivata, että ei ole olemassa mitään yhtä oikeaa tapaa olla suomalainen, eivätkä eurooppalaisuus ja suomalaisuus ole toisiaan poissulkevia identiteettejä.

Kaikkine puutteineenkin uskon vahvasti Euroopan unioniin sekä sen suunnattomaan potentiaaliin. Euroopassa olemme moninaisuudessamme yhtenäisiä ja tulevissa vaaleissa määrittelemme vahvasti sen minkälaisen Euroopan me haluamme.