Pääkirjoitus: Ei tämä helppoa ole

Aivan aluksi haluan onnitella puheenjohtajaamme Riitta Mäkistä todella hienosta vaalimenestyksestä käydyissä eduskuntavaaleissa. Riitan upea tulos 8916 ääntä takaavat sen, että JTY:n edustus eduskunnassa sai vahvan jatkon. Kuuma vaalikevät jatkuu eduskuntavaalien jälkeen suoraan EU-vaaleihin. JTY:n jäsenistä ehdolla on väitöskirjatutkija Yannick Lahti. Toivomme Yannickille mitä parhainta menestystä EU:n parlamenttivaaleissa.

Huhtikuun eduskuntavaaleissa SDP nousi Suomen suurimmaksi puolueeksi 20 vuoden tauon jälkeen ja historiallisen niukalla marginaalilla. SDP lähtee muodostamaan hallitusta puheenjohtaja Antti Rinteen johdolla, joka on kutsunut hallitusneuvotteluihin Keskustan, Vihreät, Vasemmistoliiton sekä RKP:n. Uuden hallituksen päätöksenteko ja tehtävät eivät tule entisestään helpottumaan, sillä edelliseltä hallituksen jäljiltä eriarvoisuus sekä hyvinvointivelka kasvoivat rajusti ja korjattavaa jäi paljon.

Esimerkiksi sote-uudistuksen kaatuminen edellisen hallituksen loppumetreillä on aiheuttanut mittavia vaikeuksia kunnille. Keski-Suomessa kunnilla on edessään tuskaiset ajat, kun uusi sairaala valmistuu ja samalla kunnilla alkaa yhteensä 500 miljoonan euron lainanhoitokulujen hoito. Uuden sairaalan piti siirtyä Juha Sipilän hallituksen kaavailemassa sote-uudistuksessa maakunnan tilakeskus-yhtiölle, mutta nyt kaikki on auki ja uudet suunnitelmat pitäisi tehdä mahdollisimman pian, jotta kuntien taakka ja tilanne ei ajaudu kestämättömäksi. Pisteenä iin päällä on vielä uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankinta, joka sekin aiheuttaa Keski-Suomen kunnille n. 50 miljoonan euron lisäkulun. Toki koko sairaala hankkeella järjestelmäkuluineen pitäisi onnistuessaan saada merkittäviä säästöjä. Toivottavaa on, ettei nuo säästöpaineet kohdistu lopulta potilaiden hoitoon.

Jyväskylän toinen massiivinen hanke eli Hippos2020 on myös pahasti vastatuulessa. Päärahoittaja Fennia vetäytyi hankkeesta maaliskuun lopussa ja uusi rahoittaja pitäisi löytää mahdollisimman pian. Kustannukset myös tämän hankkeen osalta uhkaavat kasvaa, mikäli järkeviä ratkaisuja ei löydy nopeasti.

Eli todeta täytyy; ei tämä helppoa ole millekään päätöksenteon tasolle. Toivokaamme kuitenkin parasta.

Jukka Hämäläinen

Kirjoittaja on JTY:n varapuheenjohtaja