Puheenjohtajalta: Syyskuun myötä intiaanikesä alkaa olla ohi

Toivottavasti jokainen teistä on saanut nauttia lämpimistä kesäpäivistä, valosta ja luonnosta voimaantuen. EU-puheenjohtajakauden siivittämänä hallitus pääsee Rinteen johdolla jatkamaan kesäkuun lopussa päättynyttä istuntotyötä. Viimeinkin! Syksystä tulee työntäyteinen, sillä edellisen hallituksen jäljiltä lukuisat lait jäivät pöydille lepäämään. Niiden eteenpäin saaminen on välttämätöntä tavallisten suomalaisten hyvinvoinnin kuin kansantaloudenkin kannalta. Samaa voinee sanoa myös muusta sotkusta ja sälästä, mikä korjaamista odottaa.

Ministerimme ovat kiertäneet kesän maakuntia Kirjastokiertueella tapaamassa kuntalaisia ja avaamassa uuden hallitusohjelman sisältöä. Paperi on pitkä, mutta sen luettuaan voi tehdä vain yhden johtopäätöksen – se sisältää hyvin pitkälle kaikki SDP:n keskeiset tavoitteet.

Laadukkaat ja toimivat julkiset peruspalvelut, reilut ja vaikuttavat työllisyystoimet sekä aktiivimallin purkaminen, talous- ja veropoliittiset linjaukset sekä panostukset koulutukseen, varhaiskasvatukseen, tutkimukseen sekä elinvoimaa tukevaan kehitykseen ovat juuri SDP:n politiikan ydinkysymyksiä. Unohtamatta ympäristöön liittyviä tärkeitä teemoja ja vahvaa kansainvälistä otetta ja vaatimusta oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta. Tytti Tuppurainen tekee tällä tontilla upeaa työtä.

Soten osalta tavoitteena on saada syksyn aikana sopu Uudenmaan erillisratkaisusta. Krista Kiurun tehtävä ei ole helppo, sillä alueella on päättävissä asemissa myös niitä, joille nykyinen soteratkaisu on myrkkyä. Heidän tahtotilansa aitous asioiden eteenpäin viemisessä on kyseenalaistettu. Muu lainsäädäntö asiasisältöineen odottavat osin ratkaisua. Samalla kuitenkin edistetään määrätietoisesti kahta tärkeintä hanketta: hoitotakuuta, joka takaa lääkärille pääsyn viikossa ja vanhuspalveluiden hoitajamitoitusta. Lakien on tarkoitus tulla istuntosaliin jo syyskauden aikana. Voimaantuloa jouduttaneen porrastamaan, jotta ammattitaitoisen työvoiman saatavuus toteutuu koko maassa. Viime hallituskauden virheitä, hätiköintiä ja huonoa valmistelua, ei ole pakko toistaa.

Toimeenpano edellyttää myös merkittäviä taloudellisia panostuksia, jotta kuntien tarvitsema rahoitus voidaan taata. Tähän on varauduttava jo ensi vuoden talousarvion valmistelussa. Hanke on kiinteä osa soten kokonaisratkaisua, mutta se on vietävä eteenpäin riippumatta siitä, millaisia vaikeuksia sote kohtaa.

Sanna Marinilla on yhtä lailla vaativa tontti vastattavanaan. Liikenneinfran korjaustarve on kokoluokaltaan valtavat. Perusväylänpitoon on jo nyt tullut 300 miljoonan euron lisäpanostus, mutta kokonaisuuden huomioiden olemme vasta alussa. Junayhteyksien viivästyksiä, ruuhkia ja häiriöherkkyyttä on vähennettävä. TRE-HKI –yhteyden nopeutuminen helpottaa Keski-Suomea, mutta raideväli JKL-TRE huutaa merkittäviä parannuksia ja nykyisen radan korjaamista. Keski-Suomen kansanedustajat vaativat yhdessä tämän huomioimista ensi vuoden budjetissa.

Timo Harakka sai Pilvi Torstista erinomaisen oikean käden työministerin vaativaan tehtävään. Hallitusohjelmassa panostetaan paljon työllisyyden parantamiseen ja toisaalta siltä odotetaan myös vaikuttavia tuloksia. Sillä on merkittävä rooli hallitusohjelman tavoitteiden toimeenpanemiselle. Oppositioasemaansa edelleen harjoitteleva Kokoomus on hereillä. Todellisia työkaluja työllisyyden parantamiseksi on kuitenkin tulossa jo syksyn aikaan. On tärkeä näyttää, että SDP on sanojensa mittainen. Maailmantalouden todella epävakaa tilanne nostaa nyt synkkiä pilviä myös Suomen ylle. Niihin on suhtauduttava vakavasti. Sama pätee yleiseen poliittiseen kehitykseen Euroopan sisällä, kuin sen ulkopuolellakin. Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari on jo nyt osoittanut oman pätevyytensä haasteiden keskellä.

Kaupunkien ja kaupunkiseutujen elinvoiman kannalta oikeus työllisyydenhoitoon on kriittinen kysymys. Tampereen kuntakokeilun pohjana ollut malli – vastuut ja työkalut ovat yksissä käsissä – on nyt laajenemassa. Jyväskylä tulee ehdottomasti olemaan tässä työssä mukana.

Valtion tapaan kunnat ovat aloittaneet ensi vuoden talousarvion laadinnan. Vuosien valtionosuuksien leikkausten jälkeen hätä on todellinen, sillä nehän viime kädessä peruspalveluista vastaavat. Ns. ”kuntamiljardi” on hieno alku, muttei vielä riitä. Tämän kuntapäättäjät tuskallisen hyvin tietävät. Uusien velvoitteiden myötä kohoavat kustannukset ON korvattava kunnille täysimääräisenä hallitusohjelman kirjauksen mukaisesti. Huolena on, kuinka Kuntaliiton ja Valtiovarainministeriöiden laskelmat todellista menoista vastaavat toisiaan. Asiasta on syytä muistuttaa joka käänteessä.

Hyvät Toverit,

ensi kesän puoluekokous lähestyy. Tampereella on tarkoitus hyväksyä SDP:n poliittisen ohjelman päivitetty versio. Osallistun talouspoliittisen ryhmän työhön ja vastaan elinkeino- ja energiaosion valmistelusta. Toivoin, että olisimme saaneet ohjelmaluonnoksen yhdistyskierrokselle jo puoluekokousaloitteita tehdessämme. Aikataulu ei anna periksi, mutta palaamme ohjelmaan keväällä.  Rohkaisen ottamaan yhteyttä. Yhteys jäsenistöön ja kentän toimijoihin on myös tavallisessa edustajan työssä ensi arvoisen tärkeää.

Järjestämme nyt syksyn kuluessa kaksi jäseniltaa ja syyskokouksen lisäksi käsittelemme joulukuussa yhdistyksemme puoluekokousaloitteet yleisessä kokouksessa. Marraskuussa jäsenillä on mahdollisuus eduskuntavierailuun – tutustumaan upeaan taloon, tapaamaan edustajaa, seuraamaan keskustelua opposition talousarviosta ja piipahtamaan kansainvälisestä huomiosta nauttivaan Oodiin. Toivottavasti moni teistä tulee mukaan. Demokratiassa vaikuttaminen tapahtuu osallistumisen kautta ja Jyväskylän Työväenyhdistys haluaa omalla toiminnallaan osoittaa esimerkkiä myös tällä saralla!

Loppukevennys. Hallituspuolueiden välisistä suhteista ja työn sujuvuudesta on viime aikoina vihjailtu paljon. Voin vakuuttaa, että sitoutuminen yhteiseen ohjelmaan on vahva. Sanottakoon siitä huolimatta, että Keskustan puheenjohtajakilvoittelun ratkaisua jo odotellaan. Niin tärkeää kuin Keskustan kehittäminen onkin, muitakin suuria asioita on agendalla. Työniloa ja tarmoa, sekä luottamusta parempaan huomiseen toivottaen,

Riitta Mäkinen

Kansanedustaja (sd.)

Jyväskylän Työväenyhdistyksen puheenjohtaja