Mäkinen: Hallituksen tavoitteita viedään määrätietoisesti eteenpäin

Opposition huudosta ja lööpeistä huolimatta Marinin johtama hallitus vie määrätietoisesti tavoitteitaan eteenpäin. Olemme käynnistäneet monia merkittäviä niin meille sosialidemokraateille kuin tavallisille suomalaisille tärkeitä uudistuksia. Palstatila ei jousta kaikkien kuvaamiseen, mutta nostan niistä seuraavat esille. ”Koirat haukkuu ja karavaani kulkee” -sanonta kuvaa osuvasti kokonaisuutta.

Ministeri Harakka on aloittanut Bernerin kansalaisia ja taksiyrittäjiä kurittaneen ”taksiuudistuksen” korjaustyön. Selvitysten perusteella hinnat nousivat merkittävästi ja taksien saatavuus heikentyi etenkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Pienemmillä paikkakunnilla tilanne kriisiytyi, kuten Keski-Suomessakin tiedämme. Parannamme nyt taksiliikenteen saatavuutta, turvallisuutta, kuluttajansuojaa ja torjumme harmaata taloutta. On tärkeää, että samassa yhteydessä yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa puutumme KELA-, koulu- ja sote-kyytien tilaan. Vakavasti sairaita, vammaisia, vanhuksia eikä sairaita ei voida jättää heitteille. Taksilain muutosten on tarkoitus tulla voimaan heti vuoden 2021 alussa.

Uusi asiakasmaksulaki on lähtenyt lausuntokierrokselle. Lisäämme terveyden tasa-arvoa ja ennaltaehkäiseviä palveluja – ja kohtuullistamme asiakasmaksuja. Hoitajavastaanotoista tulee jälleen ilmaisia ja sama koskee alaikäisten poliklinikkakäyntejä. On tärkeää, että myös mielenterveyspotilaiden osalta hoidon maksuttomuutta selkeytetään. Jatkossa maksukatot ulottuisivat myös mm. hammashoitoon, terapiaan ja tilapäiseen kotisairaanhoitoon. Säännöllisen kotihoidon ja pitkäaikaishoidon asiakasmaksut määräytyivät nyt yhdenmukaisin perustein ja niitä kohtuullistetaan. Lain on tarkoitus tulla eduskuntaan vielä tämän kevään aikana. Esimerkillistä, etten sanoisi!

Laki sitovasta hoitajamitoituksesta välittömästi hoitotyötä tekevien osalta (0,7) on tuotu eduskuntaan. Tämä vuosikausia odottanut uudistus toteutuu viimeinkin, kokoomuksen sitkeästä vastustuksesta huolimatta. Kunnille on varattu siirtymäaikaa vuoden 2023 loppuun. Siihen saakka nykyinen mitoitus on velvoittava ja kuntien on osoitettava, että se todella takaa riittävän hoidon ja hoivan. Uudistus rahoitetaan pääosin suurempien järjestävien ja tekniikan kehityksen tuomilla säästöillä sekä pienentämällä yksityisen palvelun kela-korvauksia. Kokoomus ja yksityiset toimijat sitä toki vastustavat, mutta kyse on merkittävästä askeleesta kohti monikanavaisen rahoituksen purkamista. Rahaa vapautuu oikeaan kohteeseen – julkisiin palveluihin. Niiden saatavuus ja laatu paranevat.

Kotihoidon pysäköinti laitetaan kuntoon. Tieliikennelain muutos tarkoittaa suomeksi sanottuna sitä, että hoitajat viettävät enemmän aikaa apua tarvitsevien luona, parkkipaikan etsimisen sijasta. Myös Jyväskylässä on kipuiltu asian kanssa pitkään. Tervetullut uudistus tämäkin.

Lopuksi paikallistasolle. Kaupunginhallitus käynnisti joulun alla valtuustoryhmien yhteisellä tuella selvityksen energiayhtiö Alvan – jossa myös vesihuolto on – vähemmistöosuuden myynnistä. On surullista, miten epäonnistunut viestintä – kiitos myös median lööppihakuisen toiminnan – aiheutti paljon hätää ja huolta. Puhuttamaan valtakunnallisesta – ei niin mairittelevasta – huomiosta. Käsittelimme asiaa aina eduskuntaryhmää myöten.

Kaupunki ei missään olosuhteissa ollut luopumassa  päätösvallastaan yhtiössä – eikä tule. On kriittistä, että julkisen vallan monopoli veden kaltaisen perusoikeuden osalta turvataan lainsäädännöllisesti. Tällainen lakihan on käytössä mm. Ruotsissa. Siinä määrätään nimenomaan päätösvallan enemmistön turvaamista. Pääsemme käsittelemään asiaan pureutuvaa kansalaisaloitetta eduskunnassa. On iso periaatteellinen kysymys, tuleeko vesihuollon olla missään muodossa kaupan. Mielestäni ei tule. Riskien hallinta ja niiden arviointi on erittäin vaativaa. Kaupunginhallitus toimi oikein keskeyttäessään kaupunginjohtajan esityksestä selvityksen. Itse en pidä todennäköisenä, että se olisi lopulta antanut eväitä vähemmistöosuuden myynnille. Yhtä kaikki energiamurroksesta ja toimintakentän muutoksista aiheutuvat haasteet eivät ole kadonneet mihinkään, joten Alva tulee olemaan hallituksen pöydällä vielä useaan otteeseen.

JTY:n johtokunta on päättänyt esittää kevätkokouksessa puoluehallituksen jäseneksi yhdistyksen varapuheenjohtaja Jukka Hämäläistä ja puoluevaltuuston jäseneksi Siiri Muhosta. On hienoa, että saamme vaikutusmahdollisuuksia laveammille harteille. Kansanedustajien ei ole perusteltua näitä paikkoja valloittaa, koska he ovat ns. ytimessä joka tapauksessa. Toivotan sekä Jukalle, että Siirille onnea ja menestystä. Mahdollisuudet tulla valituksi piirin ehdokkaiksi kevätkokouksessa ovat hyvät!

Riitta Mäkinen

Kirjoittaja on kansanedustaja (sd.) ja Jyväskylän Työväenyhdistys ry:n puheenjohtaja