Yannick Lahti: Tunnemme jo tyylisi, Teuvo Hakkarainen

Hyvä europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen, nimelläsi julkaistiin (KSML 29.11.) julkisuuskuvaasi vastaavalle tyylille ominaisesti provokatiivisten kysymysten ja haukkumisten sarja Euroopan unionin elvytyspaketista.

Ja nyt minä tartun koukkuun. En kuitenkaan siten kuten toivoit: ”osallistumalla” keskusteluun ja ajatustenvaihtoon, jota et missään vaiheessa aiokaan käydä etkä ole tähänkään saakka poliittisella urallasi käynyt.

Paljastan vain bluffisi (kaikkihan seuraavan tietävät, mutta harva sen sanoittaa).

Esittämäsi huolenaiheet sekä kysymykset ovat hyviä ja arvokkaita. Mikä on tuon elvytyspaketin hinta ja mikä on sen hyöty meille eurooppalaisille Keski-Suomessa?

Mikä on EU-jäsenmaiden kuten Unkarin ja Puolan rooli nyt kytevässä oikeusvaltioperiaatekiistassa ja miten tulisi suhtautua turvallisuusriskeihin kuten Isis, jonka pitkistä lonkeroista emme sen heikentyneestä asemasta huolimatta ole mitenkään irrallisia?

Mutta tiedän, että sinulla ei ole aitoa halua syventyä keskusteluun esittämistäsi kysymyksistä yhtään sen enempää kuin sinulla on niihin itsekään mitään todellisia, tästä maailmasta olevia konkreettisia ratkaisuehdotuksia.

Kannattajakuntasi haluaa sinulta vain paljon meteliä tyhjästä.

Tuon halun puutteen lisäksi pelkäät. Pelkäät ottaa kantaa itse esittämiisi kysymyksiin ja arkailet osallistua poliittiseen keskusteluun – etenkin julkisissa tilaisuuksissa. Enkä voi syyttää siitä sinua.

Olet kansanedustajana, lainsäätäjänä sekä sen jälkeen europarlamentaarikkona kerta toisensa jälkeen osoittanut sen, ettei sinulla ole käsitystä siitä, miten esimerkiksi valtionhallinto, eduskuntalaitos, Euroopan parlamentti tai Euroopan unioni – tai ne muut instituutiot, jossa olet palvellut – toimivat.

Osoitat asenteellasi, että se ei myöskään sinua kiinnosta. Siitäkin huolimatta, että olet meidän kaikkien, minunkin edustajani EU:ssa.

Ja tästä äänestäjäsi taputtavat sinua selkään: ”Hyvä Teuvo, näytä niille herroille tavallasi!”

Nuo kehut muistuttavat sinua kuitenkin siitä, että ei kannata osallistua keskustelutilaisuuksiin tai paneeleihin, ei vaalien alla eikä niiden välissä. Eihän sinulla olisi niissä mitään voitettavaa.

Sinulla on arvostettavan suuri kannattajakunta; se haluaa sinulta kuitenkin vain paljon meteliä tyhjästä. Kannattajasi eivät halua nähdä sinun nolaavan itseäsi niissä eurovaalipaneeleissa sekä vastaavissa tilausuuksissa, joihin jätät tulematta (kuten se Ylen ja Keskisuomalaisen tilaisuus, josta viime hetkellä luistit välttääksesi kohtaamasta kaikki muut keskisuomalaiset ehdokkaat).

On eri asia ottaa mikrofoni käteen kauppakadulla ja kertoa äkäisiä ja harhaisia – jonkun toisen sinulle kirjoittamia – vertauksia maanosamme demokraattisesta poliittisesta unionista ja verrata sitä Neuvostoliittoon.

Et pysähdy miettimään sitä, että mikäli se neuroottinen maailmankuva, jossa ”sananvapaus Suomessa” olisi ”EU:n vuoksi” tosiaan mennyttä, niin joko sinä tai minä istuisimme elinkautista oman mielipiteemme esittämisestä. Emme elä moista, joten siksi käymme tätä ”keskustelua” nyt ison lehden sivuilla.

Huutaessasi omillesi pelkäät kuitenkin sitä hetkeä, kun et voi välttyä paneelikeskustelusta tai kahdenvälisestä väittelystä kaltaiseni keskisuomalaisen kanssa.

Olet kuin se hieman traaginen, alati kiusaamista pelkäävä koulukiusaajan prototyyppi, joka haastaa kovaan ääneen koulun pihalla sen heikomman näköisen muksun tappeluun päivän päätteeksi.

Juuri sinä olet kuitenkin se, joka kerta toisensa jälkeen jättää tulematta paikalle. Ole rohkea, tule paikalle. Ja keskustele.

Yannick Lahti

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas ja JTY:n johtokunnan jäsen.