Kinnunen: Kulttuuria ja tapahtumia on elvytettävä

Kulttuuri- ja tapahtuma-alojen ammattilaiset ovat olleet ahdistuneita yleisötapahtumien rajoittamisen ja esimerkiksi teatteri- ja konserttitoiminnan sulkemisen vuoksi. Julkisten taidelaitosten ja valtionavustusten piirissä olevien toimijoiden vakituinen henkilöstö pärjää jotenkuten, mutta keikoilla eläviltä artisteilta ja freelancereilta on lähtenyt leipä pöydästä. Tämä näkyy Paula Vesalan ulostulon kaltaisina purkauksina. Vaikka pidän asiattomana kirveenheilutuspuheita, ymmärrän ahdistuksen, josta se kumpuaa.

Kokemus epäreiluudesta on ymmärrettävä, kun vastuulliseen toimintaan pyrkivät toimijat eivät voi konsertteja järjestää samalla kun ravintoloissa juhlitaan ja lauletaan karaokea kuin koronaa ei olisikaan. Ravintoloiden ja kuntosalien aukiolo ei kuitenkaan ole ollut peruste sallia yleisötilaisuuksia. Pikemmin se, ettei etenkään baarien aukiolon, asiakasmäärien ja terveysturvallisuuden osalta päästy riittävälle tasolle johti siihen, että olemme jälleen menossa viime kevään kaltaiseen yleiseen sulkuun.

Kulttuuri- ja tapahtuma-alalle tarvitaan kuitenkin nyt selkeä viesti siitä, että alaa ei ole unohdettu ja lupaus paremman ajan koittamisesta.

Luottamus parempaan tulevaisuuteen auttaa jaksamaan.

Luottamus parempaan tulevaisuuteen on usein se voima, joka auttaa jaksamaan tämän ankaran koetuksen loppuun saakka. Olisi nyt tärkeää, että Jyväskylän kaupunki viestisi selkeästi, että kun sulkutoimet päättyvät, kaupungin kulttuurielämän ja tapahtumien toipumiseen panostetaan.

Arvaan jo, että oikealta laidalta nostetaan poru siitä, paljonko tämä kaikki maksaa. Viimeksi Kati-Erika Timperi (kok.) arvosteli yksittäisten tuhansien eurojen tukia nuorisojärjestöillekin. Muistutan, että kaupungin budjetti lasketaan sadoissa miljoonissa, samoin suuret investointihankkeet kuten Hippos ja konserttitalo, joiden suhteen kokoomus on ollut täysin kritiikitön.

Tähän verrattuna se, että panostettaisiin joitain kymmeniätuhansia euroja esimerkiksi kaupungin kulttuurituottajan palkkaamiseen kiitellyn harrastuskoordinaattorin tapaisella konseptilla, tai tapahtuma-avustuksilla kulttuuri- ja tapahtumatoiminnan uudelleen käynnistämiseksi on pieni teko, jolla voi olla suuri vaikutus työllisyyden ja tulevaisuudenuskon kannalta.

Jyväskyläläisillä on varmasti tarve päästä tuulettumaan, kun poikkeusaika viimein päättyy. Silloin olisi hienoa juhlia yhdessä ammattilaisten tarjoamien elämysten voimin. Tähän haluaisin myös kuntapäättäjien panostavan. Se palauttaisi myös elämän hiljentyneeseen keskustaamme.

Eetu Kinnunen

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (sd.) Jyväskylässä.

Teksti on julkaistu mielipidekirjoituksena Sanomalehti Keskisuomalaisessa 13.3.