JYVÄSKYLÄN TALVI PYÖRÄHTÄÄ TAAS KÄYNTIIN!

Jyväskylän Talvi 2016 – Työ, terveys ja yhteiskunta

Vapaa pääsy – tervetuloa

Ohjelma – muutokset mahdollisia. Ohjelma päivittyy Talven kotisivulle http://jyvaskylantalvi2016.blogspot.fi/

Jyväskylän Talven suojelijan, presidentti Tarja Halosen tervehdys

Talvi on suomalaisille merkittävä vuodenaika. Pakkanen, lumi ja kaamos kuuluvat arkeemme ja ne ovat myös muokanneet niin identiteettiämme kuin suomalaista yhteiskuntaa. Kauempaa katsottuna olosuhteet täällä pohjolassa voivat näyttää monesta uhkaavilta, mutta me olemme oppineet antamaan kotimaamme vuodenaikojen vaihtelulle arvon.

Me arvostamme koulutuksen lisäksi erityisesti työtä ja terveyttä. Ne ovat yhteiskuntamme peruspilareita. Vaikka elämme talouden osalta vaikeita aikoja, olemme edelleen maailman mittakaavassa yksi vauraimmista, terveimmistä ja turvallisimmista valtioista. Siksi olemme myös saaneet vastaanottaa viime vuonna yllättäen suuren määrän pakolaisia. Nyt haasteemme on antaa oikeassa hädässä oleville mahdollisuus uuteen elämään. Tämä ei ole helppo tehtävä, mutta se on velvollisuutemme ja meillä on siihen varaa.

Viime vuonna YK:ssa hyväksytyt kestävän kehityksen tavoitteet pyrkivät mm. siihen, että kaikille maailman ihmisille taattaisiin koulutusta, perusterveydenhuolto ja säällistä työtä. Tavoitteita, jotka koskevat kaikkia maailman maita on yhteensä 17. Näiden tavoitteiden toteutuminen vaikuttaisi osaltaan myös siihen, että ihmisten ei tarvitsisi muuttaa kauas kotiseuduiltaan hakemaan turvaa köyhyydeltä, sairauksilta ja sodilta.

Kestävän kehityksen tavoitteet koskevat myös Suomea. Niiden toimeenpanossa paikalliset yhteisöt, yritykset ja viranomaiset ovat ensiarvoisessa asemassa. Vaikka tilanne Suomessa on suhteellisen hyvä, niin meilläkin on epäkohtia ja parannettavaa.

Jyväskylän Talven teemana on tänä vuonna “työ, terveys ja yhteiskunta”. Ohjelma tulee olemaan erityisen monipuolista ja sisällöltään tärkeää. Mukana ovat myös keskustelutilaisuudet Miina Sillanpään juhlavuoden ja sananvapauden merkkivuoden kunniaksi.

Toivotan kaikille hyvää talvea ja kestävää alkanutta vuotta, sekä erityisen hyviä hetkiä Jyväskylän Talven kulttuuritarjonnan parissa.

Maanantai 15.2. klo 17 Yksin vai sylityksin – yksinäisyys, perheet ja rakkauden riesa Jyväskylän työväenyhdistyksen Aalto-sali, Väinönkatu 7

Keskustelu perheen, seksuaalipolitiikan ja samalla yhteiskunnan kipupisteistä. Jyväskylän kaupungin tervehdys kaupunginjohtaja Timo Koivisto, puheenvuorot ja paneelikeskustelu kansanedustaja Anna Kontula, lastenpsykiatri Hannu-Olavi Piilinen, perheneuvoja Pekka Puukko, Demokraatin päätoimittaja, pastori Mikko Salmi. Puhetta johtaa Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja, YTM Riitta Mäkinen Yhteistyössä JTY

Tiistai 16.2. klo 18.30 Puhutteleva hiljaisuus Huhtasuon kirjasto, Nevakatu 1

Entä jos taiteen perustavin arvo kätkeytyykin sen huomaamattomuuteen? Siihen, että se on liepeillä, ei niinkään esillä tai ilmeisenä. Runoilijat Kristian Blomberg ja Olli-Pekka Tennilä keskustelevat uteliaisuuden ja keskittymisen merkityksistä sekä runouden mahdollisuuksista kannatella pienimuotoisia mutta tärkeiksi kasvavia kokemuksia, aihioita, aavistuksia.

Torstai 18.2. klo 18 Osuuskunnassa työllistyminen ja uusi yhteisö Vakiopaine,  Kauppakatu 6

Osuuskunta voi työllistää pätkä- ja keikkaluontoisesti, ja oikeus palkansaajan työttömyysturvaan säilyy. KSL-opintokeskuksen kouluttaja Jukka Peltokoski käy läpi osuuskunnassa työllistymisen perusasiat sekä esittelee osuuskuntaesimerkkejä. Tilaisuudessa saa neuvoja osuuskunnan perustamisesta. KSL-opintokeskus

Lauantai 20.2. klo 13 Maailma, rauha ja lapset Aalto-sali

Turkulainen Rafaelin enkelit vaalii ja uudistaa työväenliikkeen lauluperinnettä. Enkelit ovat musisoineet jo yli 14 vuotta. Nyt kuullaan ihmisoikeuksien loukkauksista ja erityisesti lapsista sodan ja hävityksen uhreina. Pertti Paasion ja Kalevi Olinin puheenvuoroja kommentoivat Aimo Massinen ja Antti Vuorenrinne. Musiikki: Jukka Alari, Christian Alari, Kari Malinen, Aimo Massinen, Kalevi Olin, Pertti Paasio, Eero Pulli, Esko Randell ja Antti Vuorenrinne. Rafaelin enkelit ry Yhteistyössä JTY

Sunnuntai 21.2. klo 18 Lauluja Venäjältä – Песни из России. Aalto-sali

Kansanlauluja, romansseja, Vladimir Vysotskin ja muiden lauluja. Konsertti toteutetaan suomen ja venäjän kielellä. Народные песни, новые и старые романсы. В программе песни Владимира Высоцкого и других популярных бардов a также новые песни, которые исполняются на финском и русском языках. Avaussanat/вступателиные словa Tapani Kaakkuriniemi. Esiintyjät Dmitry Zhovtobryukh, Kira Mirutenko, Santeri Lobski, Natalia Karamzina, Leo Smirnov, Olga Lobskaja, Tatiana Shverina, Tasja Kostyuk, Marina Hiltunen. Piano Natalia Talman, kitara Dmitry Zhovtobryukh, äänimestari Nikolai Cherkasov ja valomestari Andrey Kostiuk. Art-Master ry

Tiistai 23.2. klo 18 Ensi- ja turvakotien liitto Miina Sillanpään työn jatkajana Aalto-sali

Miina Sillanpää 150 –vuoden tapahtuma. Lehtori Kalervo Kastari lausuu Lauri Viidan runon Luominen. Kansanedustaja Tarja Filatov kertoo ensimmäisestä naisministeristä Miina Sillanpäästä, jonka motto oli “Jokainen lapsi on pelastettava elämälle”. Ensi- ja turvakotien liiton toimitusjohtaja Riitta Särkelä alustaa liitosta Miinan Sillanpään työn jatkajana. Puhetta johtaa Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja, YTM Riitta Mäkinen. Miina Sillanpää seura, Ensi- ja turvakotien liitto ry ja Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry Yhteistyössä JTY

Tiistai 1.3. klo 18.30 Yksinäisen miehen tango Huhtasuon kirjasto

Kirjallisuudentutkija, professori, kunnallispoliitikko ja tangolaulaja Jukka Ammondt luennoi kaunokirjallisesta tuotannostaan. Hän valaisee kirjojensa keskeistä teemaa, miehenä olemista ja kaipuuta. Uusimman kirjan otsikko Yksinäisen miehen tango viittaa tangoon miehen tunteiden tulkkina. Ammondt esittelee myös tv-draamaa, jossa kuvataan miehen maailmaa.

Tiistai 8.3. klo 18.30 Keijo Siekkinen –ilta Huhtasuon kirjasto

Mikä Keijo Siekkisen kirja on jäänyt mieleesi parhaiten ja miksi? Keskustelussa tullevat esille työ, oikeudenmukaisuus ja muut kirjailijan teemat, ehkä myös onkiretket ja vanha Jyväskylän Talvi. Mukana Keijo Siekkinen, Vesa Lahti, Hannu-Olavi Piilinen ja Mauri Männistö.

Maanantai 14.3. klo 18 Kulttuurista muistoja Kahvitarjoilu klo 17.45. Minnansali, Vapaudenkatu 39-41

Kansanedustaja, terveystieteen tohtori, Muistiliiton puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen: Kulttuuria kaikille. Teatteri-ilmaisun ohjaaja Katja Kujala: Taiteesta hyvinvointia. Omaishoitajien teatteriryhmä Virtapiiri Pieksämäeltä esiintyy. Toiminnanjohtaja Eila Okkonen: Päätössanat. Muistiliitto ry ja Keski-Suomen muistiyhdistys ry

Torstai 17.3. klo 17 Marxismi ja utopismi Kaupunginkirjasto, pieni luentosali

Utooppinen ajattelu on aina etsinyt vaihtoehtoja yhteiskunnan kriiseissä. Marxilaisen aateperinteen suhteesta utooppiseen ajatteluun keskustelevat Helsingin yliopiston professori Vesa Oittinen, YTM Keijo Lakkala ja filosofi Tuomas Nevanlinna. Karl Marx –seura ry

Tiistai 22.3. klo 16.00 Terveyttä taiteesta ja kulttuurista Jyväskylän yliopisto, Seminaarinmäki H 306

Seminaarissa keskustellaan taiteen, kulttuurin ja terveyden yhteyksistä. Historiasta ja nykypäivästä nostettujen esimerkkien avulla tarkastellaan taiteen kokemisen ja tekemisen suhdetta terveyteen, sairauteen ja ihmisenä kasvamiseen. Puhetta johtaa FM Tuomas Laine-Frigren.

Klo 16 Lääketieteen professori Mauno Vanhala: Hyvinvointia taiteesta. Lastenpsykiatri H-O Piilinen: Lapsi ja luovuus – taide kasvun palveluksessa. Kuvataiteen professori Jaana Erkkilä, Lapin yliopisto: Keskustelua kuolemasta taiteen kautta. FT Saara Jäntti, JY: Mielenterveyskuntoutujien kodit: draamaa ja tutkimusta Klo 17.40 FM Anu Rissanen: Runoilijapsykiatri tuulisessa talossa. FM Johanna Koivisto: Suljetun osaston potilaiden runot 1940-luvulla. FT Sari Kuuva: Huuto, hulluus ja kuvataide

Terveys ja hyvinvointi –tutkimuskeskittymä, Jyväskylän yliopisto, Historia

Tiistai 29.3. klo 18.30 Sananvapauden vuoden Chydenius 250 –tapahtuma Jyväskylän yliopisto, Seminaarinmäki H320

Anders Chydenius vaati paino- ja kirjoitusvapautta. Hän joutui pois valtiopäiviltä: oma puolue eli myssyt ei sietänyt hänen radikaalia talouspoliittista kantaansa. Voiko tänään tietää ja sanoa vapaasti, entä estävätkö eri tahojen taloudelliset ja muut kytkökset sananvapautta? Professori Jari Ojala, Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola, tutkija Pertti Hyttinen, tutkijatohtori Jouni Tilli, FM Jani Kokko

Maanantai 25.4. klo 17 Työ, työttömyys ja raha Aalto-sali

Aluejohtaja Ahti Ruoppila, SAK: Työ, työttömyys ja raha –teeman ajankohtaisuus. Kansanedustaja Jukka Gustafsson: Työ ja turvallisuus. VTT, OTL Yrjö Mattila: Kv-sopimusten vaikutuksista leikkauksiin (SSOSn pj). Tutkija Jouko Karjalainen, THL: Perustulon mahdollisuudet. SSOSn varapuheenjohtaja Eila Sundman: Sairastuminen ja toimeentulo. SSOSn sihteeri Marjatta Kaurala: Köyhyyden torjuntaa Eurooppa-tasolla. Puhetta johtaa professori Kimmo Suomi. Suomen sosiaalioikeudellinen seura ry Yhteistyössä JTY

 

Järjestäjät Keijo Siekkinen -seura ry, Suomen sana ry ja Kansan Sivistystyön Liitto ry. Jyväskylän Talven ohjelman kokosi viidettä kertaa Katriina Kajannes jytalvi@gmail.com

Kiitos esiintyjille. Kiitos yhteistyökumppaneille: Art-Master ry, Ensi- ja turvakotien liitto, Grano, Huhtasuon kirjasto, Jyväskylän Kevät, Jyväskylän Työväenyhdistys ry, Karl Marx -seura ry, Keskimaa, Keskisuomalainen, Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry, Keski-Suomen kulttuuriyhdistys ry, Keski-Suomen muistiyhdistys ry, Miina Sillanpää seura, Muistiliitto ry, Rafaelin enkelit ry, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, Suomen sosiaalioikeudellinen seura ry, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän yliopiston Terveys ja hyvinvointi –tutkimuskeskittymä, Tradeka